Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

27.11.2020

ČNB nezpřísnila podmínky pro poskytování hypoték

Česká Národní Banka se rozhodla, že nezpřísní podmínky pro poskytování hypoték fyzickým osobám. Národní banka tak nezačne znovu vymáhat parametry, které zrušila. Jednalo se například o poměr mezi výší dluhu a čistého příjmu nebo poměr mezi výší splátkou a čistého měsíčního příjmu.

V letošním roce hypoteční trh láme rekordy. Od ledna do konce října banky poskytly hypotéky v hodnotě bezmála 200 miliard korun, což je o 11 miliard korun více než v rekordním roce 2017. Banky navíc signalizují, že silný zájem o hypotéky nepolevil ani v listopadu. "Byly jsme překvapeni vývojem trhu v posledních měsících. Očekávali jsme, že v době krize se většina trhu, včetně trhu nemovitosti, utlumuje," uvedl guvernér České Národní Banky Jiří Rusnok.

Díky stabilitě a opatrnosti českých bank se ČNB včera rozhodla, že vymáhání zrušení parametrů znovu neobnoví. Jediným parametrem, který zůstává v platnosti, je ten, dle kterého by hodnota úvěru by měla pokrývat maximálně 90 procent hodnoty nemovitosti. Situaci na hypoteční trhu, který centrální banka považuje za možný zdroj rizik, ale dále bedlivě sleduje. „Někteří hráči na hypotečním trhu akceptovali zejména ve druhém čtvrtletí 2020 vyšší než doporučené úvěrové riziko,“ uvedl Rusnok s tím, že na tyto poskytovatele zaměří dohled ČNB.

 

Zdroj: cnb.cz

Zdroj fotografie: cnb.cz

Loading…