Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.01.2022

Co chce udělat nová vláda pro firmy?

Nová vláda premiéra Petra Fialy prohlásila, že chce podpořit hospodářský rozvoj země. Kabinet se snaží vypadat jako přátelský k firmám. Přinášíme přehled několika opatření obsažených ve vládním prohlášení.

Vláda počítá v daňové oblasti s několika novinkami. Chce navýšit limit pro registraci k DPH z jednoho na dva miliony korun. Firmám chce také umožnit vést účetnictví v eurech. Ve vládním prohlášení kabinet tvrdí, že chce posílit boj proti daňovým únikům, například skrze přísnější dohled v oblasti transfer pricingu. Kabinet chce také zavést „daňovou brzdu“, která by určovala nejvyšší povolenou složenou daňovou sazbu.

V oblasti práce chce vláda snížit odvody z částečných úvazků. Při příznivém vývoji veřejných financí chce také snížit o dva procentní body důchodové odvody. V prohlášení se také mluví o větším otevření českého trhu práce zahraničním pracovníkům.

Vláda chce podpořit inovace firem a snižování energetické náročnosti výroby. „Zajistíme financování rozvoje inovačního prostředí a start-upů,“ stojí ve vládní prohlášení. Kabinet zachová investiční pobídky, které zaměří na projekty s vysokou technologickou úrovní a na malé firmy. Vláda chce také přesvědčit zahraniční firmy, aby více reinvestovaly své zisky v ČR.

V energetické oblasti vláda slibuje větší podporu fotovoltaice. Kabinet míní pokračovat s rozvojem jaderných zdrojů a vnímá plyn jako důležitý zdroj energie při ekologickém přechodu.

Zdroj a zdroj fotografie: www.vlada.cz

Loading…