Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

31.10.2017

Co je nového v podpoře obnovitelných zdrojů?

V září a říjnu padla celá řada rozhodnutí, jež ovlivní vyplácení podpory obnovitelným zdrojům energie. Na konci září Energetický regulační úřad vydal cenová rozhodnutí, která vyměřují podporu obnovitelným zdrojům energie a tepla pro rok 2018. „V cenovém rozhodnutí došlo k povinné valorizaci podpory o dvě procenta. ERÚ také přistoupil k daleko vyššímu zvýšení podpory u výroby tepla z bioplynu a to, z toho důvodu, že výroba tepla z tohoto zdroje je v ČR stále nedostatečná“, popisuje obsah cenových rozhodnutíMarc Müller, advokát se specializací na energetiku z advokátní kanceláře Bpv Braun Partners, člen Italsko-české komory průmyslu a obchodu. Naopak výše tzv. zelených bonusů příští rok klesne, a to kvůli stoupající ceně silové elektřiny na trhu. Příští rok nehrozí komplikace a zdržení při stanovení podpory ze strany ERÚ, jako v posledních dvou letech kvůli sporu o notifikaci ze strany Evropské Unie (dle názoru Evropské Komise je podpora obnovitelných zdrojů veřejnou podporu, jež vyžaduje před vyplacením souhlas právě Evropské Komise). Starší zdroje totiž v roce 2016 notifikaci z Bruselu již dostaly. Notifikace ale stále chybí kombinované výrobě elektřiny a tepla spuštěné v letech 2013 – 2015, jež se tak budou muset obejít i příští rok bez podpory. Dle advokáta Müllera došlo k uklidnění situace také díky výměně v čele úřadu. „Pod novým vedením se ERÚ chová profesionálně, klidně a rozvážně“, hodnotí Marc Müller.
Dalším významným rozhodnutím z poslední doby je schválení vládního materiálu o kontrole překompenzace  podporovaných zdrojů. Nově by vláda chtěla kontrolovat úroveň podpory u jednotlivých zdrojů obnovitelné energie a eventuálně krátit vyplacené podpory či dotace. „Kontroly by byly adresné a týkaly by se jednotlivých výrobců elektřiny z obnovitelných zdrojů. V rámci kontrol by byly započítávané také, například, jednorázové dotace či prostředky získané z evropských fondů“, uvádí advokát Müller. Dle kabinetu jsou kontroly překompenzace podpory obnovitelným zdrojům nutné k tomu, aby nedocházelo k nedovolené státní podpoře. V blízké budoucnosti by však majitelům elektráren nemělo nic hrozit. „Kontrola překompenzace musí být zakotvena v zákoně a materiál, který projednávala vláda, má spíše charakter koncepce, na jehož základě nelze nic vymáhat. Eventuálním zpracováním a schválením zákonem se bude vláda zabývat až v příštím volebním období“, popisujeMarc Müller stádium legislativního procesu.

Snaha omezit celkové výdaje na podporu obnovitelných zdrojů však tímto nekončí. Někteří politici v září vyzvali ministra financí, aby se zabýval možností dalšího zvýšení solárního odvodu. „Objem podpory obnovitelným zdrojům energie činí zhruba 43 miliard, což je pro politiky velice lákavé téma. Je však nutné si uvědomit, že další snížení výnosů, ať již zvýšením odvodů nebo zavedením mechanismu řešení překompenzace, se může výrobce elektřiny dostat do nových potíží například ve vztahu s bankami“, říká advokát Müller. I z tohoto důvodu někteří zahraniční investoři vedou arbitráže proti českému státu ohledně solární daně, která měla původně platit jen do konce roku 2013. Jedno z prvních arbitrážních rozhodnutí padlo 12. října v Ženevě a vyznělo ve prospěch České republiky. Arbitráží je však vedena celá řada. „Důvody rozhodnutí arbitrážního soudu v Ženevě nebyly zveřejněny, a proto nevíme, proč ČR tento soud vyhrála. Každopádně ženevský verdikt nemá žádný dopad na další probíhající arbitráže ve věci solární daně, které tak mohou dopadnout úplně jinak“ říká Marc Müller z advokátní kanceláře Bpv Braun Partners, která se podobných sporů na straně investorů ve spolupráci s významnou italskou advokátní kanceláře také účastnila. Ovšem ani v případě, že by jim arbitráže daly za pravdu, nemají investoři zaručené, že své peníze uvidí. Státy totiž mohou odmítnout odškodnění vyplatit s tím, že by tvořilo nedovolenou státní podporu. „V takovém případě by investor musel zahájit další, a bez pochyby zajímavý, spor se státem“, dodává advokát Müller.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografia: Pixabay

Loading…