Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.01.2015

DPH stále více pod kontrolou

Prvního ledna vstoupily v platnost tři samostatné novely Zákona o Dani z přidané hodnoty. Mezi hlavními cíly změn je zlepšení výběru daně. Jednotlivá opatření byla pro CamicNet okomentovaná dott. Robertem Massou, členem představenstva Italsko-české komory a odborníka na daňovou oblast.

Rozšíření režimu reverse charge

Jedna z nejvýznamnějších změn se týká rozšíření platby DPH v režimu reverse charge, kdy DPH v transakcích mezi právnickými osobami platí kupující, na nové statky a služby. Od prvního dubna tak budou takto daněny transakce nad 100 tisíc korun týkající se koupě elektronických přístrojů, telekomunikačních a ICT technologií, koupě obilnin a technických plodin a koupě neopracovaných či polozpracovaných kovů.

“Opatření je výsledkem snahy Evropské Unie a české vlády bojovat proti velkým daňovým únikům v oblasti výběru DPH, díky které vznikla celá řada evropských pravidel, jež jsou nyní implementována i do českého práva,” připomíná dott. Roberto Massa, “Mezi tato opatření spadá i režim reverse charge, který by měl zamezit tomu, že státní kasa vyplatí nazpět DPH z transakce, ze které ještě nebyla odvedena daň. Opatření prosazené českou vládou by tak mělo otestovat účinnost režimu přenesené daňové povinnosti. Od toho se bude také odvíjet možné rozšíření tohoto režimu na další oblasti.”

Elektronická kontrolní hlášení

Další významnou novinkou, která však vstoupí v platnost až prvního ledna 2016, jsou elektronická kontrolní hlášení faktur a účtenek. Ministerstvo Financí chce zavést elektronický systém evidence každé vydané účtenky a faktury, které by tak dostaly vlastní evidenční číslo. To by mělo usnadnit daňové kontroly skrze triangulaci údajů, a tím zamezit úniky na DPH. Technické detaily nového systémy jsou však zatím zakryté mlhou nejasností, a není jasné ani koho se bude systém týkat hned od začátku: není totiž vyloučené, že systém bude zaváděn postupně.

“Ministerstvo Financí by mělo sdělit konkrétnější detaily do konce prvního čtvrtletí, tak aby všichni měli možnost se připravit na nový systém,” uvádí Roberto Massa, “Tímto opatřením se jistě zvýší administrativní zátěž podniků, jež budou muset hlásit každou vyhotovenou účtenku, a to za podmínek, které musí být ještě stanoveny. A větší zátěž přinese toto opatření i práci daňových poradců.”

Stavební pozemky: rozšíření kategorie

Další změna Zákona o DPH se týká definice stavebního pozemku. Nově zákon chápe pod pojmem stavební pozemek i takový pozemek, který je v blízkosti jinému pozemku, na kterém jsou inženýrské sítě či na něm byly započaty stavební práci. Podobně je za stavební pozemek označena i parcela, u které bylo zahájeno územní řízení o změně určení nebo pozemek, na kterém byla schváleno vybudování stavby. Transakce s těmito pozemky vždy podléhají daně z přidané hodnoty. Dle zástupců podnikatelských sdružení ve stavebnictví by toto rozšíření mohlo zmrazit postupné ekonomické oživení v jejich odvětví.

“U některých typologií pozemků, a především u těch v blízkosti, tak zdanění vzrostlo z prakticky nulové hodnoty na 21%, takže obavy podnikatelských sdružení se mi zdají nějakým způsobem oprávněné,” poukazuje Roberto Massa, "Opatření by tak mělo vést k všeobecnému růstu cen pozemků pro konečné zákazníky, či povede k snížení marže firem tak, aby zůstaly konkurenceschopné na trhu.”

Druhá snížená sazba DPH

V platnost vstupuje i druhá snížení 10% sazba DPH, které budou podléhat potraviny pod osoby se specifickými alergiemi, dětská výživa, léky a veterinární přípravky a také knihy. Hlavním cílem nové sazby by mělo být ulehčit situace sociálně citlivých vrstev obyvatelstva, například rodinám s dětmi či seniorům.

“Z praktického hlediska zavedení druhé snížené sazby sebou nepřináší významnější komplikace, ovšem bude zajímavé pozorovat, zda opravdu dojde k snížením cen, které bylo předpokládáno vládními plány,” upozorňuje Roberto Massa.

Jaká budoucnost?

Současné změny Zákona o Dani z přidané hodnoty jsou výsledkem tří samostatně schválených novel. A Ministerstvo Financí již dalo vědět, že uvažuje o další změnách, které by měly vstoupit v platnost v průběhu tohoto volebního období.

“Legislativní a daňové prostředí se v posledních letech stává čím dál více komplikovanější, jak konec konců ukazují i tyto poslední novelizace, které si vyžádaly náročné proškolení účetního a daňového personálu,” uvádí dott. Roberto Massa, “Tato tendence je posílena i legislativní tvorbou na komunitární úrovni, která v posledních letech zavedla komplexní a striktní opatření daňové kontroly, jejichž cílem je vytvořit daňový rámec, který by byl společný pro celou Evropu.”

Loading…