Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

05.02.2021

DPH u nájmu nemovitosti se změnilo

Od prvního ledna se změnila pravidla, jež umožňují uplatnit DPH u příjmů z pronájmu nemovitosti. Poukazuje na to kancelář Rödl & Partner, jež je členem Italsko-české komory.

Příjmy z pronájmu nemovitosti jsou obvykle osvobození od daně z přidané hodnoty. V některých případech ale zákon umožňuje dobrovolné uplatnění DPH u tohoto druhu příjmů. Jedná se o situace, kdy nájemce i pronajímatel jsou plátci DPH a prostory jsou pronajímány za účelem ekonomické činnosti nájemce.

Od prvního ledna ale přibyla jedna nová podmínka: nesmí se jednat o prostory určené k trvalému bydlení. Podle zákona splňují tuto definici rodinné domy, bytové jednotky či nemovitost s více funkcemi, u kterých je alespoň 60 procent plochy určen k trvalému bydlení. Zásadní jsou z hlediska zákona údaje uvedené v katastru. „Pokud by nemovitost byla v praxi využívána k jinému účelu, než je uvedeno v katastru, pro účely tohoto ustanovení bude stále určující to, co je zapsáno v katastru nemovitostí,“ píší autorky Klára Sauerová a Johana Cvrčková.

Dobrovolné uplatnění DPH byla možnost, kterou firmy uplatňovaly relativně často. „Pronajímatelům totiž otevírala dveře k nároku na odpočet u vstupů, jež v souvislosti s pronajímanou nemovitostí vynaložili,“ uvádí autorky.

 

Zdroj: www.roedl.net

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…