Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

07.09.2021

EU schválila český plán obnovy

Ministři financí Evropské unie schválili český plán obnovy a odolnosti.

Plán počítá s nevratnými fondy v objemu 180 miliard korun, ke kterým se přidá dalších 20 miliard korun národního spolufinancování. Hlavní priority plánu jsou přechod na zelenou ekonomiku, digitalizace ekonomiky či rozvoj kompetencí pracujících a vzdělání.

Nyní už jen zbývá, aby Evropská komise uzavřela s Českou republikou formální dohodu. Po uzavření dohody Komise bude smět vyplatit ČR předfinancování ve výši 13 procent objemu celého rozpočtu programu. První peníze by tak měly dorazit na konci září či na začátku října. Podle ministryně financí Aleny Schillerové se bude jednat o 23,5 miliardy korun, jež půjdou na speciální účet, ze kterého budou financovány projekty připravené ministerstvy.

Místopředseda komise Valdis Dombrovskis uvedl, že vyplacení dalších fondů se bude odvíjet od řešení otázky střetu zájmů, o kterou se Brusel pře s Prahou. Podle komise ČR nepřijala dostatečná opatření, aby zabránila střetu zájmů, a to hlavně premiéra Andreje Babiše. Česká vláda odpoví Bruselu v příštích dvou měsících.

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz

Zdroj fotografie: Evropská Komise

Loading…