Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.01.2018

Finanční správa upravila definici nespolehlivého plátce DPH

Institut nespolehlivého plátce daně z přidané hodnoty doznal změn. Finanční správa vydala nové parametry, dle kterých se hodnotí spolehlivost plátců DPH.

Od prvního ledna je považován za nespolehlivého ten plátce DPH, u kterého rozdíl mezi přiznanou a vyměřenou daní činí alespoň půl milionu korun. Zápis na seznam nespolehlivých plátců hrozí i daňovým subjektům, kteří dluží na DPH alespoň pět set tisíc korun po dobu tří měsíců. Za nespolehlivého může být Finanční správou označen i plátce, který „prováděl činnosti nebo se zapojil do obchodů, u kterých existuje odůvodněná obava, že z nich nebude uhrazena daň z přidané hodnoty“.

Institut nespolehlivého plátce DPH počítá s mechanismem automatického ručení ze strany subjektů zapojených do transakcí s nespolehlivými plátci. V praktické rovině tak Finanční správa může po obchodních partnerech vymáhat zaplacení DPH, pokud ji nespolehlivý plátce neodvedl.

Počet subjektů zapsaných v Registru nespolehlivých plátců DPH v posledních dvou letech strmě roste. Podle zjištění agentury Bisnode, na konci roku 2015 bylo na seznamu zapsaných 3554 subjektů, na konci loňského roku to byl prakticky trojnásobek, a sice 10613 subjektů. V průběhu loňského roku se počet takto označených subjektů zvýšil o 42 procent.

Zdroj: www.financnisprava.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…