Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.05.2022

Grafton: vláda by měla navýšit kvóty pro pracovníky z nečlenských zemí

Vzhledem k obtížím s náborem nových pracovníků na Ukrajině by česká vláda měla zvýšit kvóty pro pracovníky z dalších zemích, jež nejsou členy Evropské unie. Uvedla to agentura Grafton Recruitment, jež je členem Italsko-české komory.

Kvůli válce se nábor nových zaměstnanců na Ukrajině prakticky zastavil. Situaci nezlepšil ani příjezd do České republiky zhruba 300.000 uprchlíků, z nichž polovina jsou děti. Východoevropská země má při tom zásadní váhu ve vstupních kvótách pro pracovníky z nečlenských zemích. V programu pro kvalifikované zaměstnance má Ukrajina kvótu 40.000 lidí, dalších sedm zemí celkově jen 10.000 lidí.

Nedostatek nových pracovníků z Ukrajiny by mohl způsobit potíže části českých firem, jež zmírňovaly nedostatek domácí pracovní síly příchodem lidí z této země. Podniky se také obávají, že ukrajinská vláda bude striktněji vymáhat po mužích pracujících v zahraničí brannou povinnost. „Jediným správným řešením je zvýšit kvóty na pracovníky z jiných zemí,“ uvedl ředitel agentury Grafton Recruitment Martin Malo. Podle něj by se kvóty mohly zvýšit v případě dalších postsovětských zemích či asijských států. Podobnou cestou se vydalo sousední Polsko, které více otevřelo svůj trh práce lidem z Moldavska, Kazachstánu a některých asijských zemí.

Zdroj: www.grafton.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…