Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.01.2022

Inflace se v loňském roce v České republice přiblížila ke čtyřem procentům

Míra inflace se v loňském roce v České republice přiblížila ke čtyřem procentům. Uvádí to údaje Českého statistického úřadu.

V roce 2021 se ceny v průměru zvýšily o 3,8 procenta. „Šlo o nejvyšší průměrnou roční míru inflace od roku 2008,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen. Celkově ceny služeb vzrostly o 4,4 procenta a ty zboží o 3,5 procenta. Nejvíce se na růstu inflace podílela odvětví dopravy, bydlení a potravin. Zvyšování cen ale zaznamenaly prakticky všechny sektory.

Inflace rostla ke konci roku. Jestliže v první kvartálu přesáhla dvě procenta, tak v posledním čtvrtletí byla téměř trojnásobná a překonala šest procent. V prosinci se ceny v průměru zvýšily o 6,6 procenta.

Ceny by měly výrazně růst i v prvních měsících letošního roku, kdy se podle expertů inflace dostane na osm procent. Aby zmírnila inflační tlaky, Česká národní banka v loňském roce zvýšila úrokové sazby a měla by s tím pokračovat i letos. Vláda chce podpořit cenovou stabilitu snížením předpokládaného schodku veřejných financí.

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

 

 

Loading…