Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.04.2017

Investice v ČR budou stále více spojeny s kompetencí pracovní síly než s náklady na ní

Od roku 2016 je přítomná na českém trhu společnost Quanta Human Resources CZ, jež je součástí stejnojmenné mezinárodní skupiny s kořeny v Itálii. Skupina se specializuje na výběr vysoce specializovaných pracovníků. O vyhlídkách společnosti v ČR i o místním pracovním trhu jsme mluvili s jednatelem Quanta CZ Claudiem Mantesem.

Quanta se rozhodla vstoupit na český trh. Proč zrovna Česká republika?

„Zahájení aktivit v ČR má dva důvody: naše skupina zde má několik významných klientů a zdejší trh vyniká tím, že je zde poptávka po místní i zahraniční vysoce kvalifikované síle. A to je oblast pracovního trhu, kde má Quanta bohaté zkušenosti“.

Quanta se zaměřuje na několik vysoce specializovaných odvětví, například na letecký průmysl či na ICT. Obě tato odvětví by měla v ČR výrazně růst. Zajímáte se o tato odvětví i zde?

„Letecký průmysl a ICT tvoří dvě naše hlavní podnikové divize, takže i zde tvoří strategickou prioritu. Do naší specializace patří ale i odvětví stavby lodí a také celý ten velký svět energetiky, ropného a těžebního průmyslu a utility společností. Navíc Quanta je schopná poskytnout svým klientům rady, tak aby se struktura našich klientů a jejich pracovní síly zlepšily a staly více efektivní. Můžeme navrhnout různé postupy zahrnující vyhledávání a nábor personálu, školení (ať již dotované či za tržní ceny), rekvalifikace, převod personálu a samozřejmě také leasing zahraničního či místního kvalifikovaného personálu“.

Kvůli nízké míře nezaměstnanosti se teď Česká republika potýká s nedostatkem velice kvalifikovaného personálu. Jaké možnosti mají firmy této situaci čelit?

„Způsoby jsou vlastně dva. Neustálé školení vlastního personálu, ať již ve vlastních strukturách či ve financovaných projektech nebo import specializovaného personálu a jeho kompetencí ze třetích zemí. Quanta CZ působí v obou oblastech. Zůstává ale nezbytné postupné zvyšování platů, které však již probíhá. Tento trend je nezvratný v zemích, kde dochází k ekonomické expanzi. Investice budou v ČR více taženy kompetencemi personálu než nižšími mzdovými náklady“.

V Itálii je situace velice odlišná od ČR: nezaměstnanost je vysoká a platy stagnují. Mohlo by dojít k pracovní migraci mezi těmito zeměmi? A jsou specializované pracovní nabídky v ČR zajímavé pro západní uchazeče o práci?

„Obtíže s růstem v zahraničí se netýkají jen firem ale také personálu: my Italové máme naši zemi rádi a jen neradi žijeme jinde. Je ale nezpochybnitelné, že dnes dochází k migraci našich kvalifikovaných a talentovaných pracovníků. Ačkoliv hlavní důvod odchodu do zahraničí spočívá v obtížích italského hospodářství, tak je tento faktor pozitivní, protože zhodnocuje naši zemi v zahraničí. Co se týče České republiky, tak dochází k přesunu pracovníků z Itálie v top a middle managementu. V případě specializovaných technických pracovníků spíše dochází k vyslání, a to také kvůli územní blízkosti. Aby se tato věc změnila, je nezbytné, aby platy ve firmách vzrostly“.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Camic

Loading…