Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

24.07.2017

Italské výjimečnosti v Brně: FNUSA-ICRC

Říkají jim „naši Italové“. Mluvíme o skupině italských vědců a stážistů, kteří pracují v Mezinárodním centru klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA-ICRC). Přestože centrum vzniklo teprve v roce 2011, již dnes patří k nejúspěšnějším a nejprestižnějším vědeckým pracovištím v ČR, které dosahuje výsledků srovnatelných s obdobnými centry ve střední a západní Evropě.

Navštívili jsme jeden z výzkumných týmů FNUSA-ICRC - Centrum translační medicíny, které se nachází ve vědeckém distriktu Biology Park. Všude okolo jsou další výzkumná centra a pracoviště s těmi nejmodernějšími technologiemi. Je patrné, že brněnské výzkumné instituce a univerzity si dokážou zajistit finanční prostředky na výzkum, a to často z evropských fondů. „Někteří mí italští kolegové mají ještě poněkud zastaralou představu o České republice. Proto zůstanou vždy ohromeni, když vidí, jakou infrastrukturu a technologie máme zde k dispozici,“ říká nám na uvítanou vedoucí Centra translační medicíny, dr. Giancarlo Forte, který se do Brna přestěhoval z Japonska v dubnu roku 2013 se svojí manželkou, dr. Stefaniou Pagliari, taktéž výzkumnicí v centru.

V Centru translační medicíny (CTM) pracuje tým českých i zahraničních výzkumníků, jenž má k dispozici ty nejmodernější přístroje. „V týmu je nás celkem 28 badatelů z deseti zemí světa, ale Češi stále převažují. V našich laboratořích máme jedny z nejdražších přístrojů v celé ČR“, dodává dr. Forte, zatímco nám ukazuje různé moderní přístroje včetně velice výkonných mikroskopů. CTM se věnuje především výzkumu změn v buňkách a dr. Forte se specializuje na výzkum srdečních buněk a tkání. Jeho tým kardiovaskulární mechanobiologie publikoval letos významný článek v revue Nature Communications. Část laboratoří také prochází procesem akreditace pro výzkum na geneticky modifikovaných organismech ze strany Ministerstva zemědělství ČR.

Další úspěch pro CTM se dostavil letos v květnu, kdy Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy schválilo grant v hodnotě 177 milionů korun, který sestavil dr. Forte. Cílem výzkumu je analyzovat molekulární změny při procesu stárnutí a v průběhu nemocí, jež často postihují starší pacienty. Jedním z výsledků výzkumu by měly být i nové léčebné látky. „Na grantu jsem pracoval od prosince roku 2015 a bylo to velice náročné. Jedna ze silných stránek FNUSA-ICRC je podpůrný a administrativní tým lidí, kteří mi hodně pomohli. Vyhledávají za nás zajímavé granty, pomáhají nám, abychom projekt z administrativního hlediska napsali správně“, vysvětluje Forte. Díky grantu v Brně působí další mezinárodní vědci. Mezi nimi je například dr. Manlio Vinciguerra, který přijel do Brna z Londýna, a jenž bude vést v moravské metropoli vlastní výzkumný tým o epigenetice v procesech metabolismu a stárnutí. Díky finančním prostředkům z grantu bude také dokončen projekt na vybudování Moravské banky buněk, jenž umožní pacientům uložit své kmenové buňky, které pak mohou posloužit v případě vývoje nových terapií.

Dalším výzkumným týmem FNUSA-ICRC, které vede italská badatelka, dr. Viola Galligioni, je Animální centrum. „Hlavním cílem našeho centra je poskytnout součinnost badatelům, kteří v rámci svých výzkumných projektů vedou výzkumy in vivo či preklinické výzkumy“, vysvětluje nám vedoucí centra, která byla nedávno jmenována vice chair FNUSA-ICRC. Animální centrum FNUSA-ICRC má v Brně velice dobré operativní prostředí také díky spolupráci s místní Veterinární a farmaceutickou fakultou a s Mendelovou zemědělskou univerzitou. „V současnosti provádíme výzkumy především na vepřích, nově vytváříme i centrum výzkumu na hlodavcích“, dodává dr. Galligioni, jež centrum vede od roku 2014. Rozšíření centra se týká i výzkumných techniků, pro které rovněž platí velice vysoké standardy. „Jejich kvalifikace musí odpovídat státním i mezinárodním kritériím“, upozorňuje dr. Galligioni.

Dr. Galligioni se taktéž účastní významných výzkumných projektů. Animální centrum je součástí mezinárodního konsorcia vedeného Univerzitou v Bristolu, jehož cílem je vyvinout nový typ kardiostimulátorů. „Ve srovnání se současnými kardiostimulátory by nové přístroje měly být schopné reagovat na různé situace. To si vyžaduje mnoho dovedností, od těch výzkumných až po rozvoj mikročipu či bezdrátových technologií. Naším úkolem bude kontrolovat údaje z měření při zkouškách na zvířatech“, vysvětluje vedoucí centra. Výsledky bude nutné předložit relevantním institucím, jako je americká Food&Drugs Administration, které budou rozhodovat o povolení k uvedení nových kardiostimulátorů na trh.

Je patrné, že výzkumníci obou výzkumných týmů svatoanenské nemocnice jsou s pracovními podmínkami spokojeni. Na druhou stranu oba výzkumníci dokázali zapojit svá pracoviště do významných projektů a tím zajistit další zdroje financování. „Jsme mezinárodní vědci, proto je možné, že se za pár let přestěhujeme někam jinam. Tuzemským vědcům jsme ale předali naše vědomosti a to je něco, co zůstane FNUSA-ICRC a celé vědecké komunitě v Brně napořád“, zdůrazňuje dr. Forte. Předchozí mezinárodní zkušenosti výzkumníkům v centru pomáhají také při budování nových vztahů se zahraničím. Díky kontaktům dr. Forteho se FNUSA-ICRC podařilo dojednat smlouvy o spolupráci v oblasti kardiologie s japonskou firmou Shimandzu a Tokyo Women's Medical University. Smlouvy byly podepsány při nedávné oficiální návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky v Japonsku.

V Mezinárodním centru klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně zastupují Itálii nejen badatelé. V centru působí také několik stážistů z italských univerzit. „Vzhledem k současné úrovni vědy v Itálii, mnoho doktorandů a post-doc výzkumníků hledá zkušenosti v zahraniční. To dokazuje i fakt, že se k nám z Itálie hlásí mnoho zájemců. Spolupráce mezi česko-italskými výzkumnými středisky se ale musí vhodně doplňovat. To je zásadním kritérium“, vysvětluje dr. Galligioni. Italské univerzity jsou navíc partnery v několika projektech FNUSA-ICRC. „Účastníme se například mezinárodního projektu společně s Univerzitou v Tor Vergatě. S Univerzitou v Terstu máme platnou dohodu o spolupráci a vyučuji i na univerzitě v Římě“, říká dr. Forte. Česko-italské spolupráci pomáhá i to, že navzdory všem potížím je italské univerzitní vzdělání a výzkum stále na solidní úrovni.

Návštěvy ve FNUSA-ICRC se zúčastnil i italský honorární konzul v Brně, Pavel Zezula.

Video: FNUSA ICRC ICCTRM Brno

Rozhovor s Giancarlem Fortem a Violou Galligioni: "Jaké to je, dělat vědu v Brně?"

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: FNUSA-ICRC

Loading…