Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.12.2019

Italský konzulát v Praze posiluje své služby veřejnosti

V posledních měsících posílilo konzulární oddělení Italského velvyslanectví v Praze své služby veřejnosti.

Mezi hlavními novinkami jsou on-line aplikace, které ulehčují přístup ke konzulárním službám. «Již několik měsíců je aktivní aplikace Fast It, která umožňuje zápis a změnu údajů v Matrice Italů žijících v zahraničí (AIRE)», uvádí nový vedoucí konzulárního oddělení, Alberto Lattavo, a dodává: «Odezva v prvních měsících fungování nové služby je velice pozitivní, jelikož takřka všechny žádosti o zápis do AIRE byly předloženy skrze aplikaci». Vedle aplikace zůstává možnost předložit žádost také v tradiční písemné formě. Pro registraci stačí zadat do aplikace nacionále žadatele.

Další nedávno spuštěnou novinkou je aplikace Prenota On-Line. Díky nové aplikaci je možné si objednat návštěvu na konzulárním oddělení pro vyřízení nejběžnějších a nejdůležitějších žádostí, jako jsou prodloužení platnosti pasu či občanského průkazu, notářské úkony, žádosti o občanství a další. «I v tomto případě byla odezva našich spoluobčanů výrazná a v prvních týdnech provozu aplikace registrujeme již stovky registrací. Obě aplikace nám umožní zvýšit úroveň konzulárních služeb, redukovat doby čekání a vyhnout se přeplněnosti konzulárního oddělení», zdůrazňuje Alberto Lattavo.

Posílení konzulárních služeb se dotklo i fyzických kontaktních míst. «Rozhodli jsme se, že během úředních hodin zvýšíme počet otevřených přepážek z jedné na tři», říká vedoucí konzulárního oddělení Lattavo. Jedna přepážka bude obsluhovat objednané žadatele, druhá se věnuje vydávání pasů a třetí slouží neobjednaným žadatelům. «V příštím roce zprovozníme i kancelář, kde se budou vydávat elektronické občanské průkazy. Přepážky navíc chceme vybavit platebními terminály pro úhradu poplatků za konzulární služby», dodává Alberto Lattavo.

Od října se změnily i úřední hodiny konzulárního oddělení. To je otevřené od pondělí do pátku od 9 do 12 hodin a v úterý také od 14:30 do 16 hodin.

Zdroj: Ambasciata d'italia a Praga

Zdroj fotografie: Camic

Loading…