Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

13.01.2022

Italští výrobci se chystají zdražit těstoviny

Italští výrobci se chystají, nebo už tak udělali, zdražit těstoviny a další podobné produkty. Informuje o tom italský tisk.

O zhruba 40 procent zdražila své výrobky skupina Divella, jež patří k hlavním výrobcům těstovin v Itálii. „Museli jsme požádat o prvních 30 eurocentů na konci léta kvůli prudkému zvýšení naší hlavní suroviny – pšenice,“ uvedl Vincenzo Divella, který vede tuto skupinu s obratem zhruba 300 milionů eur. Za prudkým navýšením cen stojí propad výroby pšenice ve Spojených státech a Kanadě. Ten se nakonec promítl i do cen italské pšenice a ceny na plodinové burze ve Foggie, která je hlavním trhem s touto surovinou v Itálii, se téměř zdvojnásobily.

K dalšímu zdražení však firma musela přistoupit i po Novém roce. Promítla do něj zvýšení dalších nákladů na balení, plyn a elektrickou energii. V podobné situaci jsou pak i další výrobci, kteří mají velmi podobnou nákladovou strukturu, v rámci které dominuje právě pšenice a náklady na personál a energie. Potravinářské firmy při tom většinou nemají tak vysoké marže, aby prudké zvýšení cen vstupů mohly zcela absorbovat. Podle Divelly tak není vyloučené, že spotřebitelské ceny dále porostou, pokud se nezastaví růst nákladů.

Zdroj: www.ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…