Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.04.2016

Jak vstoupit na český trh?

Služby podnikům, těm členským i nečlenským, patří mezi hlavní aktivity Italsko-české komory. Tyto služby podnikům představují zásadní pilíř v podpoře obchodních vztahů mezi Itálií a ČR.

Jednou z hlavních aktivit je vyhledávání potenciálních obchodních partnerů. „Vyhledávání partnerů představuje téměř 40 % poptávek po službách podnikům, jež nám přichází od jednotlivých firem,” říká Agáta Zábranská, zodpovědná za oblast Služby podnikům Italsko-české komory. „Komora nabízí tři různé úrovně vyhledávání partnerů, od seznamu firem v požadovaném odvětví až po organizaci B2B setkání, jež jsou šitá na míru zákaznické firmě. Většina vyhledávání partnerů je poptávaná od italských firem, jež hledají nová odbytiště a nové spolupráce na českém trhu. Občas ovšem přichází poptávky po vyhledávání partnerů v Itálii od českých firem. V těchto případech využíváme spolupráci s milánskou pobočkou vládní agentury CzechTrade, která nabízí českým firmám výborné služby. Naší silnou stránkou je dlouholetá přítomnost na českém trhu a významná zkušenost, kterou jsme za tu dobu nabyli. Díky tomu máme konkrétní znalost různých distribučních systémů a cest.”

Různé úrovně nabízených služeb umožňují uspokojit firmy s odlišnými potřebami a finančními možnostmi. „Tyto aktivity jsou často poptávané i českými firmami, jež hledají partnery na českém trhu. Pro firmy se jedná o významnou obchodní podporu, jež je k dispozici za velice příznivou cenu,” dodává Agáta Zábranská.

Komora ovšem nabízí své služby i firmám, které své obchodní partnery již mají. „Firmám nabízíme také reporting a jsme schopni vypracovat různé druhy analýz, od screeningu hlavních finančních ukazatelů až po hloubkové analýzy finančních dat. Ve vypracování těchto reportů využíváme spolupráci se společnostmi, jež jsou leadery v odvětví finančních analýz a reportingu. Jedná se například o společnost Crif – Czech Credit Bureau, jež v ČR spravuje Registr bankovních i nebankovních dlužníků. Máme také přímý přístup do italského obchodního rejstříku, ke kterému není, na rozdíl od toho českého, volný přístup.”

„Často také dostáváme dotazy ohledně české legislativy a daňového systému. Mnoho firem potřebuje asistenci od poradců v daňové a legislativní oblasti,” říká Agáta Zábranská. Komora také dostává poptávky po menších službách, například výpis údajů z Katastru nemovitostí.

Struktura firem, jež poptávají služby podniků Italsko-české komory, odpovídá celkové skladbě zahraničního obchodu mezi oběma zeměmi. Zhruba třetina poptávek pochází z průmyslového odvětví a pětina z toho potravinářského. „Naší velkou výhodou je to, že jsme v dennodenním styku s českými firmami, takže jsme neustále v obraze ohledně ekonomické situace v ČR a nejdynamičtějších hospodářských odvětvích v ČR.”

Zdroj fotografie: Archiv Camic

Loading…