Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

13.12.2017

KBC Italia: chceme být partneři našich klientů

Od července letošního roku začala v Itálii působit pobočka belgické bankovní skupiny KBC. Nová pobočka se ve své aktivitě zaměřuje i na firmy podnikající v zahraničním obchodě mezi Itálii a Českou republikou, kde je KBC přítomná skrze Československou obchodní banku (ČSOB), jež se nedávno stala členem Italsko-české komory. Mluvili jsme se Simonem Fatem, generálním manažerem KBC Bank NV Italia.

Jaké jsou hlavní cíle italské pobočky skupiny KBC?

„KBC Italia vznikla díky společné iniciativě bankovních domů skupiny KBC v Belgii, České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Bulharsku, což jsou i země, na které se v rámci našich aktivit zaměřujeme. Naší strategií je doprovázet klienty v jejich expanzi na mezinárodních trzích či jim usnadnit vstup na trhy, kde naše bankovní skupina působí. Ve všech zemích, které jsem zmínil, je skupina KBC zastoupena silnými bankovními domy, jež patří k lídrům na trhu. V České republice se jedná právě o Československou obchodní banku (ČSOB), jež je i členem Italsko-české komory”.

Obchod mezi Českou republikou a Itálií roste v obou směrech. Chcete se zaměřit i na české firmy, které exportují do Itálie?

„Jedním z cílů naší spolupráce s ČSOB je vytvořit silnou vzájemnou vazbu s cílem poskytnout asistenci český firmám, jež se plánují rozšířit svůj byznys v Itálii, a také, samozřejmě, italským firmám, jež ve svých strategií růstu v zahraničí zvažují vstup na český trh. Věříme, že KBC Italia a ČSOB dokáží svým klentům poskytnout všechny relevantní informace o trzích v obou zemích, tak aby mohli dobře zvážit svá rozhodnutí”.

Jakým způsobem může banka pomoci firmě, jež zvažuje expanzi do zahraničí?

„S našimi klienty chceme vytvořit pevný a osobní vztah. Chceme být jejich partnerem, nejen jejich bankou. Chceme poznat hlouběji podnikání našich zákazníků, trh, na kterém působí, a také jejich potenciální konkurenty. To nám pomáhá pochopit, jakou asistenci  naši corporate zákazníci vyžadují a jaké služby jím nabídnout, aby jejich projekt růstu na zahraničních trzích proběhl, co nejlépe a nejrychleji”.

Italské firmy mají v zahraniční tendenci se obracet na banky italského původu. Nemáte obavu, že mohou vnímat jako konkurenční nevýhodu fakt, že patříte do belgické bankovní skupiny?

„KBC Italia spolupracuje s ČSOB, jež patří k nejdůležitějším bankám na trhu, byla založena v roce 1964 a má za sebou velice solidní historickou zkušenost s rozvojem podnikání. Nejsem pouze pobočkou italské banky. Jsme významnou českou bankou, jež se svojí hlubokou znalostí trhu může výrazně pomoci italským firmám. Navíc, díky rozsáhlému klientskému portfoliu, jsme schopni vytvářet nové kontakty a spolupráce mezi italskými a českými firmami. Jsme univerzální bankou s velice dobrým pokrytím českého území a vysokou úrovní poskytovaných služeb. To dokazují i nedávno získané ceny. Například v listopadu byla ČSOB jmenovaná magazínem The Banker Nejlepší bankou roku v ČR”.

V posledních letech klesaly kvůli měnové politice centrálních bank výnosy z úroků, kvůli čemuž se bankám snižovala ziskovost. Jak reagujete na tuto situaci na trhu, jež občas vede i k výraznému cenovému boji?

„Nechceme zvyšovat náš tržní podíl a vytvářet náš vztah s klienty výlučně s ohledem na ekonomické podmínky spolupráce. Snažíme se poskytnout našim zákazníkům kompletní služby, jež jsou přizpůsobeny jejich potřebám. Chceme být partnery našich klientů, to je naší hlavní hodnotou a myslíme si, že se tímto lišíme od našich konkurentů”.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: KBC Group

Loading…