Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.07.2017

ESLP potvrdil odškodnění pro majitele nemovitostí

Otázka systému odškodnění majitelům domů a nemovitostí za systém regulovaného nájemného, který ve velkých městech platil až do roku 2013, došla do závěrečné fáze. Velký senát Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) potvrdil rozsudek vydaný tím samým soudem v únoru letošního roku.

Spor se týká způsobu výpočtu odškodnění majitelům domů a nemovitostí. Podle Občanského sdružení majitelů domů v ČR (OSMD), které se velice angažuje v tomto druhu právních sporů, jsou odškodnění uznávaná českými soudy „směšně nízká“. „Soudy stanovovaly totiž výši odškodnění často nižší než 5% vzniklé škody, takže odškodnění nepokrývalo ani náklady soudních poplatků takového sporu,“ tvrdí OSMD. Soud ve Štrasburku rozhodl, že odškodnění má být stanovené na bázi rozdílu mezi uplatňovaných regulovaným nájmem a obvyklým tržním nájmem.

Rozsudek tak budou muset respektovat ve svých rozhodnutích české soudy. „Nyní bude mimořádně zajímavé sledovat, jak se důsledky tohoto rozsudku ESLP promítnou do rozhodovací praxe českých soudů,“ uvádí OSMD, které se obává, že místní justice bude rozsudek ESLP ignorovat. Není to poprvé, co požadavka regulovaného nájemného je vznesená před Evropským soudem pro lidská práva. Již v roce 2014 ESLP rozhodl, že regulované nájemné bylo nepřiměřeným zásahem do vlastnický práv majitelů domů a nemovitostí.

Zdroj: www.osmd.cz

Zdroj fotografie: ESLP

Loading…