Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.03.2021

Malé firmy budou muset taktéž testovat zaměstnance

Malé firmy, jež mají deset až 49 zaměstnanců, budou muset začít testovat své zaměstnance na přítomnost covidu-19. Schválila to vláda na zasedání v pondělí 15 března.

Od 26. března tak malé firmy nebudou moci pustit na pracoviště zaměstnance, kteří se neprokážou negativním a maximálně týden starým testem na covid-19. Systém je podobný jako u velkých a středních firem, kde povinnost začala platit v předchozích dnech. Počet zaměstnanců je celkový za firmu, i když osoby pracují na odlišných místech a pobočkách. Nová povinnost se bude týkat zhruba 650.000 osob.

Podle vlády jsou výsledky testování ve středních a velkých firmách uspokojivé. „V dané chvíli testujeme zhruba 200.000 až 300.000 pracovníků denně,“ uvedl vicepremiér Karel Havlíček. Pozitivní zaměstnanci tvoří zhruba 0,7 procenta personálu ve velkých firmách, ve středních firmách to je 1,3 až 1,5 procenta. Podle zástupců zaměstnavatelů to ukazuje, že se vir nešíří živelně na pracovištích.

Zástupci podniků jsou ale velice opatrní vůči dalšímu vládnímu návrhu. Kabinet by totiž chtěl, aby firmy zjišťovaly zdravotní stav svých zaměstnanců dvakrát týdně. Podle představitelů podnikatelské sféry by však tato povinnost byla logisticky velice náročná na splnění, a to hlavně v menších městech a vesnicích, kde je často méně struktur na testování. „Během následujících dnů dojdeme k nějakému finálnímu řešení,“ uvedl Havlíček.

Zdroj: www.vlada.cz

Zdroj fotografie: vlada.cz

Loading…