Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.04.2020

Martin Malo – Grafton recruitment: změna poptávky po pracovní síle

Dopady na zaměstnanost patří k nejvíce obávaným aspektům současné epidemie koronaviru. Na téma jsme mluvili s Martinem Malo, ředitelem personální agentury Grafton Recruitment, členem Italsko-české komory, jež je součástí italské skupiny Gi Group.

 

Jak se epidemie koronaviru projevila na poptávce po pracovní síle? Existují i segmenty, které dnes nabírají nové zaměstnance a pracovníky?

Vliv epidemie se projevil celkem výrazně, a to především u společností, které byly nuceny uzavřít své provozy. Jsou však i sektory, které naopak co do počtu zaměstnanců výrazně rostou, jedná se například o e-commerce, logistiku či retail. Žádný pokles poptávky po pracovnících necítíme ani v oblasti IT a center sdílených podnikových služeb, kde zaměstnavatelé rychle naběhli na tzv. online onboarding.

Pro ochranu zaměstnanosti Vláda ČR připravila program Antivirus, v rámci kterého mají firmy dostat refundaci části nákladů na platy a náhrady mzdy. Zaznamenali jste nějaké reakce ze strany firem? A pokud ano, jaké?

Ve všeobecnosti zaměstnavatelé očekávali, že při výkonnosti české ekonomiky a míře celkového zadlužení bude vláda ochotná investovat do podpory zaměstnavatelů celkově vyšší objem finančních zdrojů. Firmy se také potýkají s výraznou náročností na administraci žádostí.

Na jaké další HR služby se vaše společnost zaměřuje v současné situaci, kdy je zřejmě nižší poptávka po náborech?

V popředí stále zůstávají služby recruitmentu, a to zejména v sektorech, ve kterých poptávka po zaměstnancích přetrvává nebo je dokonce vyšší. Další důležitou službou je v současné době dočasné přidělování zaměstnanců. Firmy začínají intenzivněji přemýšlet nad potřebou vyšší flexibility zaměstnanců, protože nedokážou přesně číst svoje personální potřeby směrem do budoucnosti. Třetí službou, u které v současné době vidíme vyšší zájem, je outplacement. Využijí jej zejména velké, mezinárodní společnosti, které jsou nucené z různých důvodů propouštět.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Grafton Recruitment

Loading…