Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.08.2022

Ministerstvo vydalo metodologii ke kolaudaci staveb pronajímaných skrze Airbnb

Ministerstvo pro místní rozvoj vydalo metodologii pro stavební úřady ohledně kolaudace staveb, jež jsou soustavně využívané pro krátkodobé pronájmy turistům.

Vzhledem k několika případům, které řešily stavební úřady v Praze, ministerstvo vydalo metodologickou pomůcku o tom, jak přistupovat k nemovitostem zkolaudovaným pro trvalé bydlení, jež jsou používané pro krátkodobé nájmy turistům. „Byt či rodinný dům
nelze samovolně využívat k poskytování ubytovacích služeb,“ uvedlo ministerstvo. Podle něj úřady případy prověřují hlavně v souvislosti s hlášením živnostenských oborů radnic, policie či sousedů.

Pokud se zjistí, že rezidenční nemovitost je používaná pravidelně a soustavně pro krátkodobé nájmy turistům, tak stavební úřad majitele vyzve, aby s takovou aktivitou přestal. Aby mohli s tímto podnikáním pokračovat, mohou majitelé zažádat o novou kolaudaci nemovitosti. Pokud by naopak ignorovali rozhodnutí stavebního úřadu, tak jim hrozí sankce až ve výši 500.000 korun.

Novou metodologickou pomůcku přivítal pražský magistrát, podle kterého by měl dokument zaručit stejný přístup stavebních úřadů k této otázce. „Vydaná metodika ministerstva pro stavební úřady a její uplatňování může pomoci účinně zabránit tomu, aby se velké množství bytů zejména v centru Prahy změnilo v hotely, což má negativní dopad jak na ceny bydlení, tak na vylidňování centra města a obtěžování stávajících obyvatel, kteří trvale v domech bydlí,“ domnívá se radní Hana Kordová Marvanová.

Zdroj: https://mmr.cz/cs/ministerstvo/stavebni-pravo/stanoviska-a-metodiky/uzemni-rozhodovani-a-stavebni-rad/poskytovani-ubytovacich-sluzeb-ve-stavbach-urcenyc

Zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…