Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.11.2020

Ministerstvo zveřejnilo plán rozvolňování

České ministerstvo zdravotnictví představilo pětistupňový plán rozvolnění vládních opatření proti koronaviru.

Epidemiologický stav země bude hodnocen na škále od 0 do 100 bodů. Bodové hodnocení země záleží na čtyřech údajích, a sice na počtu nově nakažených za 14 dní na 100.000 obyvatel, počet nakažených mezi seniory, hodnota reprodukčního čísla a procentu pozitivních testů z uskutečněných. Bodové hodnocení bude zveřejňováno denně, to aktuální je na výši 4. stupně nebezpečí.

Systém, tzv. PES (protiepidemický systém), počítá s pěti stupni rizika. První tři stupně (60 bodů a méně) počítají se spíše mírnějšími opatřeními, u posledních dvou stupňů (61 bodů a více) ale budou již zavedena výraznější opatření, například uzavírka barů, restaurací, muzeí, obchodů s jiným než základním zbožím, výrazné omezení prezenční výuky na školách a zákaz nočního vycházení. Přechod mezi jednotlivými stupni nebude automatický ale musí se na něm usnést vláda.

Systém zůstává v platnosti je po období nouzového stavu. Ten platí alespoň do 20. listopadu, ministr zdravotnictví Jan Blatný již předestřel návrh na další prodloužení o měsíc. Poslední slovo bude ale mít Poslanecká sněmovna.

 

Zdroj a zdroj fotografie: mzcr.cz

Loading…