Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.03.2016

Ministr Gentiloni se setkal s členy Italsko-české komory

V průběhu prvního dne státní návštěvy České republiky, ve středu 16. března, se italský ministr zahraničních věcí a mezinárodní spolupráce setkal se členy Italsko-české komory.

Ministra na setkání v sídle Komory přivítal předseda Italsko-české komory Gianfranco Pinciroli. “Česká republika zaznamenala v roce 2015 nadprůměrný růst a v těchto letech vzrostla i kupní síla Čechů,” uvedl Pinciroli. “A to je velkou příležitostí pro italské malé a střední firmy. V České republice hodně spolupracujeme s italským velvyslanectvím a společně podporujeme italské firmy. Návštěva ministra Gentiloniho v našem sídle v roce, kdy Komora slaví patnácté výročí aktivity, je pro nás důvodem k velké hrdosti.”

Ministr Gentiloni podtrhl ve svém příspěvku výbornou úroveň italsko-českých vztahů. “V poslední době směřování zemí, jež nedávno vstoupily do Evropské Unie, vzbuzuje mnoho otázek, ovšem Česká republika je z mnoha úhlů pohledu pozitivním příkladem, a z toho ekonomického především,” uvedl ministr zahraničních věcí. “ČR silně roste, její trh je otevřený a skýtá mnoho příležitostí pro italské podniky. I díky tomu zahraniční obchod mezi oběma zeměmi dosáhl rekordních deset miliard eur. Navíc pozice české vlády byla v evropských debatách vždy konstruktivní, byť Praha samozřejmě brání svůj pohled na věc. Česká vláda je také dost proevropská. A to není v této době ani lehké ani nepodstatné”.

V debatě se členy Komory se ministr Gentiloni dotkl mnoho významných témat, a to například uprchlické krize, budoucnosti evropské integrace či vztahů s Ruskem a Íránem. “Evropská Unie si prochází obdobím, kdy musí čelit současně třem odlišným krizím: té ekonomické, protože mnoho zemí stále vykazuje nízký růst a vysokou nezaměstnanost, uprchlické krizi a nejistotě ohledně Spojeného království a referenda o setrvání v EU,” řekl Gentiloni. “K vyřešení těchto krizí je nutné mít silnou a odvážnou politickou leadership, jež bude také schopna interpretovat nespokojenost občanů. Dalším tématem, jež se budeme muset zabývat v budoucnosti, je nevyhnutelná diferenciace procesu integrace, protože mezi členskými zeměmi nepanuje shoda nad tím, jakou cestou se vydat. Itálie nesmí ztratit své proevropské směřování, které je od nepaměti součástí italské politické kultury, ale musíme mít také na mysli naše národní zájmy. Nemůžeme být klavíristou, jež si vesele hraje, zatímco v salonu se střílí. Zastáváme proevropskou orientaci, protože ji považujeme za nejlepší řešení v současném globálním kontextu. Ale nemůžeme současně podceňovat naše zájmy.”

Ve vztazích vůči nečlenským zemím má Itálie konstruktivní pozici. “Vůči Rusku jsme v průběhu těchto let, kdy se rozplynula iluze či sen o strategickém partnerství s touto zemí, zastávali stanovisko, které by neznemožnilo dialog a vyjednávání,” poukázal ministr Gentiloni. “V tomto přístupu byla Itálie ze začátku dost osamocena, dnes ho však sdílí více zemí. Itálie čeká, až se znovu vytvoří podmínky pro silnější rozvoj ekonomických vztahů. Naše pozice vůči sankcím však bude založena výlučně na základě hodnocení plnění dohod z Minsku.”

Debata se stočila také na témata týkající se přímo České republiky a fungování italských komor v zahraničí, které již mnoho let čelí škrtům příspěvků ze strany italské vlády. “Můžeme udělat více na podporu italských komor v zahraničí,” uvedl Gentiloni. “A myslím si, že bychom měli směřovat naše snahy na podporu komor vykazujících vyšší účinnost, jež působí v zemích, kde není ICE, jak je tomu například v ČR.”

Ve čtvrtek 17. března pak ministr Gentiloni zahájil Italsko-české podnikatelské forum, kterého se zúčastnil i ministr obrany Martin Stropnický. V průběhu fóra bylo podepsáno i Memorandum o porozumění ohledně skladování jaderného odpadu mezi italskou společností Sogin Spa a českou Správou úložišť radioaktivního odpadu. Fóra se zúčastnilo mnoho firem s mezinárodním významem, například Finmeccanica, LOM Praha či Aero Vodochody.

 

Zdroj fotografie: archiv Camic

Loading…