Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

27.04.2020

Nájemné prostory sloužící k podnikání

Prezident republiky podepsal 22. dubna 2020 zákon týkající se opatření ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru na nájemce prostor sloužících k podnikání.

NA JAKÉ PROSTORY SE SCHVÁLENÝ ZÁKON VZTAHUJE

Schválený zákon se využije na nájem a podnájem, jehož účelem je provozování podnikatelské činnosti, a to i tehdy, slouží-li pronajatý prostor alespoň převážně k podnikání. Rozhodující je faktický stav, nikoliv účel nájmu ujednaný ve smlouvě.

 

NENÍ MOŽNÉ UKONČIT JEDNOSTRANNĚ NÁJEM

Podle tohoto zákona nemůže pronajímatel v ochranné době, tj. do ode dne nabytí účinnosti

zákona do 31. 12. 2020, nájem jednostranně ukončit pouze z důvodu, že je nájemce v prodlení s placením nájemného, a to za předpokladu, že:

 

  • a) toto prodlení nastalo v rozhodné době (tj. od 12. 3. 2020 do 30. 6. 2020) a současně
  • b) prodlení nastalo v důsledku omezení plynoucího z mimořádného opatření při epidemii, které nájemci znemožňovalo nebo podstatně ztěžovalo provozování podnikatelské činnosti.

 

Ale došlo-li k prodlení nájemce z jiných důvodů než právě uvedených, právo pronajímatele na ukončení nájmu není dotčeno.

 

CO JE POTŘEBA DOLOŽIT K ODLOŽENÍ PLATEB NÁJEMNÉHO

Nájemce je povinen pronajímateli předložit listiny osvědčující splnění výše uvedených podmínek (viz písm. b) výše) do 15 dní ode dne, kdy nastalo první prodlení s placením nájemného z těchto

důvodů.

 

KDY JE NUTNÉ ODLOŽENÉ NÁJEMNÉ DOPLATIT

Nájemce je povinen uhradit všechny pohledávky, které se staly splatnými v rozhodné době a které nájemce řádně neuhradil, do konce ochranné doby. Neuhradí-li nájemce v ochranné době všechny dluhy na nájemném, které se staly splatnými

v rozhodné době, má pronajímatel právo vypovědět nájem, přičemž výpovědní doba v takovém případě činí 5 dní. Pronajímatel má toto právo též tehdy, prohlásí-li nájemce, že tyto dluhy na nájemném ani v ochranné době neuhradí.

Pokud nájem zanikne či skončí v ochranné době, je nájemce povinen uhradit splatné pohledávky do 30 dní ode dne skončení či zániku nájmu.

 

Zdroj: Spoladore & Bystřický, advokátní kancelář s.r.o., Poslanecká sněmovna ČR

Zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…