Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

29.10.2015

Nová Zelená Úsporám: startuje kontinuální výzva

Program na snížení energetické náročnosti budov Nová zelená úsporám otevřel ve čtvrtek 22. října svoji první kontinuální výzvu. Kontinuální výzva je zatím přístupna jen pro zateplení rodinných domů.

 

Díky kontinuální výzvě by již nemělo docházet k přetlaku na stavební firmy, ke kterým docházelo při otevírání jednotlivých výzev. Tento přetlak se týkal především energetických auditorů, jejichž certifikáty jsou nezbytné pro obdržení dotace. “Další výhodou je, že žadatel si svoji akci může v klidu naplánovat a přizpůsobit svým finančním i časovým možnostem. Realizaci úsporných opatření tak může provádět po částech i v průběhu několika let, a to s dotací,” řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

 

Do konce roku může program počítat s rozpočtem 520 milionů korun, zatímco pro příští rok je připraveno 2,85 miliard korun. Do konce roku 2021 by tak mělo projít fondem na 27 miliard korun prostředků, a to včetně financí určených vyloučením sídliště. I letos majitelé mohou počítat dotací do výše až 50% uznatelných nákladů s maximální výší pěti milionů korun.

 

Lehce se mění skladba podporovaných zásahů. Hlavním cíle programu zůstává podnítit zateplovací práce na fasádě a střechách domů čí výměnu oken a dveří a dalších pracích, jež by měly omezit plýtvání energií. Mohou dostat dotaci jak částečná tak kompletní opatření. Dotace lze dostat i na stavbu pasivního domu.

 

Mezi nově podporovanými opatřenímije také instalace fotovoltaických zdrojů na ohřev vody a výrobu elektřiny pro výlučnou spotřebu dané nemovitosti. Realizace těchto opatření může dostat subvenci až 100 tisíc korun. “My jsme se k tomuto kroku rozhodli především proto, abychom motivovali občany k energetické soběstačnosti. Rodinám přinese instalace solárních systémů nemalé úspory, nová podpora pomůže snižovat závislost ČR na fosilních palivech a rozvíjet využití OZE v ČR,” vysvětluje ministr Brabec.

 

Snižuje se naopak podpora na instalace méně znečisťujících systémů vytápění. I nadále je podporována instalace tepelných čerpadel, fotovoltaických systémů ohřevu a systémů nuceného větrání se zpětným získáváním tepla. Pro ostatní zásahy, jako instalace kotle na biomasu, má Ministerstvo životního prostředí takzvaný kotlíkový program financovaný evropskými fondy. Dotace z tohoto programu lze kombinovat s podporou z programu Nová zelená úsporám.

 

Dle Ministerstva se podařilo také snížit administrativní zátěž, a to díky stále většímu využití elektronických aplikací pro zpracování žádostí a snížení počtu originálních dokumentů či ověřených kopií, jež je nutné k žádosti připojit. “Perfektně zpracované žádosti podané na již realizované projekty proplácíme do 9 týdnů od jejich podání. U žádostí kde žadatelé realizují opatření až po jejich schválení, garantujeme proplacení do 6 týdnů od doložení realizace,” uvádí Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

 

Navzdory administrativní zátěži, jež takové programy často doprovází, Nová zelená úsporám podpořila od roku 2009 více než 74 tisíc projektů o celkové hodnotě přesahující dvacet miliard korun. V průběhu letošního roku pak bylo podpořeno na 4,7 tisíc projektů o celkové hodnotě přesahující jednu miliardu korun.

 

Zdroj fotgorafie: MŽP ČR

 

 

Loading…