Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.10.2020

Novinky v podpoře firmám  

V souvislosti s opatřeními, jež vstoupila v platnost od čtvrtka 22. října, se vláda rozhodla rozšířit výčet firem a podnikatelů, jež budou moci čerpat různé formy podpory. Podpora je rozšířena o subjekty, jež kvůli opatřením museli omezit svou činnost. Některé návrhy ale musí schválit parlament a nejsou firmám hned dostupné.

Firmy si již mohou okamžitě zažádat o příspěvek z programu Covid Nájemné II., který počítá s příspěvkem ve výši 50 procent nájmů zaplacených v červenci, srpnu a září. Žadatelé musí prokázat, že uhradili alespoň 50 procent nájmů za dané měsíce. Rozpočet programu byl navýšen z 1,2 na 3 miliardy korun.

Firmy budou moci využít posíleného programu Antivirus A. Stát proplatí 100 procent mzdy, včetně odvodů, zaměstnanců, kteří museli kvůli vládnímu omezení zůstat doma. Maximální limit příspěvku je 50.000 korun měsíčně na zaměstnance. Změnu musí schválit parlament.

Vláda znovu zavedla bonus pro živnostníky a společníky malých firem ve výší 500 korun za každý den nouzového stavu (od 5. října do 4. listopadu, 31 dní). Opatření schválila včera Poslanecká sněmovna v rámci balíčku, který počítá s odkladem dokonce roku některých daňových povinností. Balíček projedná Senát.

Sněmovna také schválila změnu ošetřovného, o které si mohou zažádat rodičů, jež pečují o děti ve věku do deseti let. Ošetřovné bude vypláceno po celou dobu, kdy zůstanou zavřené školy. Výše dávky je stanovena na 70 procent denního vyměřovacího základu a bude činit minimálně 400 korun denně pro zaměstnance na plný úvazek.

Zdroj: https://www.mpo.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…