Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.11.2019

Nový plán na zlepšení reputace vín Montepulciano d’Abruzzo

Letošní desátý ročník Italian Wine Emotion byl zahájen seminářem zaměřeným na vína z regionu Abruzzo. Čeští obchodníci a experti tak měli možnost poznat více či méně známá vína z tohoto kraje. Ve výběru degustace nechybělo ani nejznámější víno certifikovaného původu z tohoto regionu, Montepulciano d'Abruzzo. O jeho budoucnosti jsme mluvili s vedoucím workshopu a místopředsedou Konsorcia na ochranu vín z regionu Abruzzo, Alessandrem Nicodemim.

V loňském roce se export vín z kraje Abruzzo zvýšil o téměř sedm procent. Jaké jsou cíle konsorcia na mezinárodních trzích?
«Naším problémem není prodávat více vína, protože Montepulciano d'Abruzzo, které představuje druhé největší italské víno certifikovaného původu, se prodává velice dobře. Problém ale spočívá v tom, že trh vnímá Montepulciano jako víno středně-nízké kategorie. To znamená, že nad jistou úroveň ceny trh Montepulciano již nepoptává a obrací se na známější a prestižnější vína. Hlavním cílem konsorcia tak je výrazně zlepšit reputaci Montepulciana, a to také skrze reformu kodexu výroby».

Co způsobilo toto vnímání Montepulciana?
«Současný kodex výroby má jednu velkou vadu, a sice že dovoluje pěstování Montepulciana na celém území regionu. A to je koncepčně špatně. Není také náhodou, že žádné další certifikované italské víno nemá tak rozsáhlé území výroby. A s tak velkým územím se pojí i velká výroba. I proto polovina výroby certifikovaného vína je prodávána v cisternách a stáčena do lahví mimo Abruzzo. A to je pro reputaci vinařského regionu zdrcující».

V čem spočívá změna kodexu výroby, která by měla korigovat tuto situaci?
«V novém kodexu výroby se počítá s vytvořením nového vína Montepulciano d'Abruzzo Superiore. Především chceme rozdělit území kraje do čtyř menších celků, jelikož Montepulciano z oblasti Teramo se liší od Montepulciana z oblasti L'Aquila, a to je zase citelně odlišné od Montepulciana z oblasti Chieti. Následovně se budeme snažit získat certifikaci DOCG a s tím i zákaz stáčení vína mimo region. Průběh těchto změn je dlouhý, jelikož musí získat souhlas v Bruselu, ale za pět šest let bude mít Abruzzo obecné Montepulciano DOC a pak specifické Montepulciano Superiore rozdělené do čtyř zón se značkou DOCG a povinností stáčet do lahví v regionu».

Kromě Montepulciana, jaká další vína vzbuzují zájem trhu?
«Dnes je velice úspěšným vínem Pecorino d'Abruzzo DOC a začíná se prosazovat Passerina d'Abruzzo DOC. Jedná se o dvě bílá tichá vína, na které trhy zareagovaly velice dobře».

Abruzzo má jedinečné území, které se vyznačuje blízkostí pobřeží a vysokých hor a velkou rozlohou přírodních parků. Projevuje se to nějak na charakteru vašich vín?
«Víno se pěstuje především v pásu pahorkatiny mezi mořem a vysokými hory. A to je velice šťastná oblast, jelikož v létě ji ochlazuje vítr z hor a v zimě ji zase temperuje vítr přicházející od Jadranského moře. Navíc tento pás protínají mnohé řeky a potoky. To, že se jedná o mimořádně šťastnou oblast ukazuje i fakt, že zde rodí i zanedbávané vinice. Abruzzo tak má štědré odrůdy vína, šťastné území pěstování s mimořádně přívětivými klimatickými a půdními podmínkami. A jelikož tři indicie tvoří důkaz, tak Abruzzo je regionem, kde se vyrábí velká vína».

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Camic

 

Loading…