Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.02.2017

OM Protivín: deset let pod italskou vlajkou

Letos uběhne deset let od akvizice společnosti OM Protivín ze strany italské průmyslové skupiny Bondioli & Pavesi. Od roku 2007 se česká společnost zaměřila na nové průmyslové aktivity a zvýšila své příjmy a investice. Na téma jsme mluvili s Lanfrancem Gherardim, generálním ředitelem a předsedou představenstva české společnosti.

Jak hodnotíte investici v České republice deset let po akvizici společnosti OM Protivín? A italská mateřská společnost je spokojená s výsledky své české dceřiné společnosti?

Italská mateřská společnost je spokojena s výsledky OM Protivín. To dokazuje i fakt, že jsme doteď investovali přes 350 milionů korun do nových strojů a do nových pozemků a nemovitostí pro budoucí rozšíření výroby. Investovali jsme do pozemků o výměře zhruba 10 tisíc metrů čtverečních, jež sousedí s naším závodem. To dokazuje, že i nadále máme vůli pokračovat v rozšiřování výroby v Protivíně. V současné době pracujeme na důležitých a ambiciózních projektech. Vše je bohužel zpomaleno obtížemi najít specializovanou i nespecializovanou pracovní sílu.

Výraznou změnu lze vysledovat v struktuře příjmů. V roce 2007 přes devadesát procent příjmů pocházelo z prodejů v motocyklovém odvětví, dnes je to méně než polovina. Proč jste se rozhodli snížit váhu motocyklového odvětví? A budete pokračovat v této diferenciaci výroby?

Skupina Bondioli & Pavesi koupila OM Protivín, aby mohla rozvíjet své aktivity ve svém hlavním výrobním odvětvím, a sice ve výrobě přenosových systémů pro zemědělské stroje s důrazem na trhy střední a východní Evropy. Dokdy bude poptávka, tak se budeme zabývat i výrobou pro motocyklové odvětví. Priorita společnosti je ale výroba pro zemědělské stroje. 

Výrazná část produkce OM Protivín putuje do mateřského koncernu, jež je lídrem ve výrobě zemědělských strojů. Jak se daří mateřské společnosti?

Příjmy skupiny v roce 2015 činily 270 milionů eur. Skupina se nachází v dobré kondici i přes známé hospodářské nesnáze globální ekonomiky. Chtěl bych vyzvednout současnou, přítomnou i budoucí vůli našich akcionářů klást důraz na uspokojování potřeb našich klientů, a to skrze investice do výzkumu, kvality výrobků, spolehlivosti a navazujících služeb. To si vyžaduje průběžné investice do strojů, výrobních procesu a hlavně do personálu.

Jedním z hlavních aktuálních průmyslových témat je vyšší automatizace výroby. Jak se připravujete na přechod na tzv. Průmysl 4.0?

Neustále klademe důraz na investice, což ukazují i částky, které jsme dosud v Protivíně proinvestovali. Hodně investujeme do moderních strojů, jež uspokojují požadavky takzvaného Průmyslu 4.0, a to především do zařízení, jejichž činnost je řízena počítačovými systémy či senzory a automatickými postupy. Rozvinuli jsme i vlastní program vzdělávání personálu, jelikož se nám nedostává na trhu práce kvalifikované pracovní síly. Naším cílem je mít kvalifikovaný, věrný a tudíž spolehlivý personál. Současný počet personálu však nestačí na pokrytí naši současné a ani budoucí poptávky.

 

 

Loading…