Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.09.2022

Pomoc středním a velkým firmám s drahými energiemi má začít v listopadu

Vládní pomoc středním a velkým firmám s drahými energiemi má začít v listopadu. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Vládní pomoc poskytne příspěvek firmám ze zemědělských a průmyslových oborů. K dispozici bude 30 miliard korun, které pokryjí část navýšení cen energií. Žádat o dotaci budou smět firmy, kterým se zdvojnásobily náklady na energie nebo skončily v provozní ztrátě způsobené z alespoň 50 procent drahými energiemi.

Podle odhadu ministerstva by pomoci z programu mohlo využít na 8000 středních a velkých firem. Maximální podporu na firmy bude 45 milionů korun, u energeticky náročných provozů až 200 milionů korun.

Podle ministra Jozefa Síkely bude program aktivní od prvního listopadu. Podpora využije dočasného rámce Evropské unie a proto bude nezbytné ji notifikovat v Bruselu. Firmy se proto obávají zpoždění startu vládní pomoci. Dočasný rámec navíc platí jen do konce roku, je však pravděpodobné jeho prodloužení.

Malé firmy mohou využít cenového stropu u plynu a elektřiny, který začne platit pro domácnosti. Opatření se totiž týká všech malých odběratelů, což jsou ti, kteřín jsou připojeni k síti nízkého napětí nebo jejich roční spotřeba plynu nepřesahuje 630 Mwh.

Pro více informací klikněte ZDE

Zdroj: mpo.cz

Zdroj fotografie: vlada.cz

Loading…