Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.06.2020

Poslanecká sněmovna schválila se změnami daňový balíček a Antivirus C

Poslanecká sněmovna schválila v pátek 29. května další řadu opatření, jejichž cílem je omezit negativní vliv epidemie Covid-19. Schváleny byly, ale se změnami, daňový balíček a režim C programu Antivirus.

Do textu zákona předloženého Ministerstvem financím poslanci schválili limit pro zpětné uplatnění daňové ztráty (tzv. loss carryback). Firmy si budou moci uplatnit daňovou ztrátu do maximální výše 30 milionů korun. Daňový balíček obsahuje i další významná opatření, a sice snížení o 25 procent silniční daně u vozidel nad 3,5 tuny (kamiony a autobusy) či snížení sazby DPH z 15 na 10 procent u některých služeb, např. v případě hotelových a ubytovacích služeb, u vstupenek na sportovní a kulturní akce či na sportoviště a do saun. Daňový balíček také dává obcím možnost, aby se částečně či úplně vzdaly výběru daně z nemovitých věcích v případě pandemie.

Díky pozměňovacímu návrhu z dílny výboru pro sociální politiku se lhůta, během které musí firmy oznámit začátek či konec zaměstnaneckého poměru, vrací na obvyklých osm dnů. Zkrácení lhůty na dva dny, které bylo vloženo do zákona, jež zavádí režim C programu Antivirus, firmy velmi kritizovaly. Ostatní hlavní parametry programu, jež umožní firmám s 50 a méně zaměstnanci osvobození od platby odvodů v měsících červen, červenec a srpen, poslanci zachovali. Do programu tak budou moci vstoupit firmy, jež nesnížily o více než deset procent stav zaměstnanců k 12. březnu či objem mezd. Osvobozeny budou mzdy do 1,5 násobku průměrné mzdy. U vyšších platů budou muset firmy uhradit odvody z části, jež tento limit přesahuje. Režim C nebude možné kombinovat s dalšími režimy programu Antivirus.

Oba zákony ještě projedná Senát. Vzhledem k tomu, že ve Sněmovně prošly jen pozměňovací návrhy dojednané s koalicí, horní komora, kde má většinu opozice, zřejmě schválí další změny. V takové případě se zákony budou muset vrátit do Sněmovny k finálnímu schválení. Dosud ale poslanci drtivou většinu senátní úprav nepodpořili.

Zdroj: www.ceskenoviny.cz

Zdroj fotografie: psp.cz

Loading…