Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.03.2017

Praha se v dubnu stane světovým hlavním městem imunoterapie

Od 24. do 27. dubna proběhne v Praze Kongres imunoterapie a imunomonitoringu (CITIM), na kterém se sejdou nejvýznamnější světoví vědci v těchto oborech. Kongres pořádá dr. Luca Vannucci, ředitel Laboratoře Imunoterapie Akademie věd České republiky.

Kongresu, který proběhne v pražském hotelu Ambassador, se zúčastní až 250 vědců z celého světa. CITIM kongresy jsou pořádané každé dva roky a v jejich průběhu se vědci a lékaři z oboru imunoterapie informují o dosažených výsledcích v jejich vědecké práci a klinické praxi. „Kongresu se zúčastní přední české vědkyně, například prof. Blanka Říhová, předsedkyně České imunologické společnosti, či Jiřina Bartůňková, přednosta Ústavu imunologie 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Ze zahraničí se pak dostaví světově známí odborníci, například prof. Giorgio Trinchieri z amerického National Cancer Institute, prof. Ron Apte z Ben Gurionovi univerzity v Izraeli, prof. Viktor Umansky z Německého střediska pro výzkum rakovin v Heidelbergu či prof. Michael Shurin z Pittsburské univerzity. Jejich účast společně s dalšími kolegy zaručují vysoký odborný profil celého sjezdu,“ uvádí dr. Luca Vannucci. Kongres proběhne pod záštitou Italského velvyslanectví v Praze, Italského kulturního institutu v Praze a České imunologické společnosti.

Kongres imunoterapie však není jedinou významnou mezinárodní akcí, kterou letos pořádá laboratoř dr. Vannucciho. Od 21. do 23. září totiž v Praze proběhne Mezinárodní workshop teranostiky. „Workshop proběhne v rámci evropské akce Cost MiMed, v rámci které jsem lídrem pro obor teranostiky. Jedná se o obor, v jehož rámci se vyvíjejí inovativní postupy, jež kombinují diagnózu a léčbu rakovin.  Účast v tomto evropském programu nám umožňuje vést vědecký dialog s dalšími evropskými kolegy a společně vyhodnocovat výsledky výzkumů vedených v jednotlivých výzkumných centrech,“ dodává dr. Vannucci.

Laboratoř Imunoterapie Akademie věd ČR i nadále posiluje své vztahy s Itálií. V laboratoři v současnosti působí jeden mladý italský vědec. Laboratoř navíc plánuje podepsat dohodu v Přírodovědeckou fakultou Univerzity v Pise, díky které doktorandi z této fakulty budou moci studovat a vést své výzkumy v pražské laboratoři imunoterapie. „V posledních měsících laboratoř navštívily dvě třídy Přírodovědeckého gymnázia v Lucce a Gymnázia G. Deleddy v Lecce. V průběhu návštěv se studentům snažíme vysvětlit naše povolání vědců. Pracujeme na tom, aby se návštěvy v Laboratoři a v Ústavu mikrobiologie AV ČR staly běžnou součástí kulturního programu didaktických zájezdů italských středních škol do Prahy,“ říká Luca Vannucci, který podtrhuje význam těchto osvětových akcích pro studenty.

Také Italsko-česká obchodní a průmyslová komora podporuje Laboratoř imunoterapie svou sbírkou.  „Podpora ze strany soukromých donátorů je pro laboratoř velice důležitá, protože nám umožňuje pokrýt zvyšující se náklady na výzkumný materiál a na personál. Chci proto poděkovat všem členům komory, jež podporují naše aktivity, které spočívají ve výzkumu a vývoji nových lékařských postupu v boji s rakovinami,“ uvádí dr. Luca Vannucci.

 

Více o sbírce na podporu Laboratoře imunoterapie AV ČR: www.camic.cz

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Camic

Loading…