Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

07.06.2017

Primitivo di Puglia: víno s okouzlující minulostí

Seminář pořádaný v rámci osmého ročníku Italian Wine Emotion, jež proběhl ve středu 7. června v Praze, se zaměřil na víno Primitivo, z regionu Apulie. V Apulii se odrůda Primitivo pěstuje především v okresech Taranto, Brindisi a Bari, ovšem odrůda je rozšířená i v Kampánii, kde se z ní vyrábí vína Cilento Rosso Doc a Cilento Rosato Doc. V Apulii jsou chráněná značkami DOC a DOCG především vína Primitivo z oblasti u městečka Gioia del Colle a vína Primitivo di Manduria. Vedle vín Negroamaro a Nero di Troia se Primitivo výrazným exportním artiklem. Dle konzorcia ochrany Primitivo di Manduria bylo v loňském roce prodáno do zahraničí  přes 50 milionů eur tohoto chráněného druhu vína.

O současnosti a historii vín Primitivo jsme mluvili s Vincenzem Scivettim, expertem a předsedou sommeliérské organizace ONAV v regionu Apulie, jež vedl seminář na osmém ročníku Italian Wine Emotion.

Pane dr. Scivetti, jaké jsou hlavní ingredience úspěchu vín Primitivo?

V minulosti byla z odrůdy Primitivo vyráběná především  sudová vína a apulijští vinaři se o výrobu láhvového vína příliš nezajímali. Každopádně s výrazným poklesem cen sudových vín tamní vinaři začali investovat do výroby láhvových vín a podařilo se jim vytvořit kritickou váhu na trhu. Ze všech vín střední a jižní Itálie má Primitivo rysy, jež nejlépe obstojí na mezinárodních trzích díky barvě, ovocným chutím, dosti vysokého objemu alkoholu a jemných taninů. Tyto všechny rysy jsou na mezinárodních trzích velice oblíbené a proto je Primitivo vínem, které se prodává bez obtíží.

Došlo k nějaké změně přístupu vinařů při přechodu od sudového k láhvovému vínu?

Vinaři především pochopili, že kvalita jejich vín musí být jasně patrná, aby uspěli na trhu. Vínům Primitivo ale pomohly také některé komunikační události, byť některé byly spíše souhrou okolností. V roce 1967 víno Primitivo ochutnal jeden profesor z kalifornské univerzity v Davisu a všiml si, že se nápadně podobá kalifornské odrůdě Zinfandel. Tato podobnost byla pak potvrzena i laboratorními testy. Navíc se zjistilo, že první zmínky Zinfandelu sahají do roku 1805, takže profesor vyjádřil hypotézu, že odrůdy dovezli do Apulie bývalí emigranti, jež se vrátili do Itálie z Ameriky. A zhruba třicet let tato hypotéza, že Primitivo vychází ze Zinfandelu, byla velice vlivná.

Takže Primitivo má mezinárodní původ?

V polovině 80. let byly v Apulii vedeny historické výzkumy, v rámci kterých byly objeveny dokumenty z roku 1764. Z těchto spisů vyplývá, že biskup v Gioie Tauro požádal primiceria tamního kostela, Francesca Filippo Indelicatiho, aby vypěstoval odrůdu pro mešní víno. Tehdy byly vinohrady osazeny různými odrůdami společně, takže primicerius vybral hrozny, jež dozrávaly v druhé polovině srpna, kdy nebyly žádné významné církevní svátky. Hrozny se nechávaly lehce sušit na vinohradě, díky čemuž bylo možné vyrábět vína s vysoký objemem alkoholu, s rozvinutým buketem vůni a chutí a s množstvím jemných taninů, již vznikají díky plnému rozvinutí fenolického zrání. Tento postup se v 18. století rozšířil i do dalších oblastí, ovšem původ byl zapomenut a bylo nutné ho znovu objevit na konci 20. století. I tento okouzlující příběh zajisté přispěl k úspěchu Primitiva.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Studio Adam-Costey

Loading…