Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.06.2022

Prioritou České republiky je energetická nezávislost a bezpečnost

Prioritou České republiky je zajištění energetické bezpečnosti a nezávislosti na dodávkách energií z Ruska. Vyplynulo to ze setkání s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Reném Nedělou, které uspořádala v úterý 21. června Italsko-česká obchodní a průmyslová komora. Setkání zahájili pozdravy předseda komory Danilo Manghi a předseda meziparlamentní skupiny přátel s Itálii poslanec Vojtěch Munzar. Italské velvyslanectví v Praze zastupovala Dott.ssa Antonella Fontana, Deputy Head of Mission.

„Není jiného řešení, než snížit závislost na Rusku,“ uvedl o současné situaci, kdy Gazprom výrazně krátí dodávky plynu do Evropy, náměstek Neděla. Současná vláda pracuje na tom, aby v průběhu několika let byla Česká republika co nejméně závislá na dodávkách energií z Ruska. Jedná se v prvním řadě o ropu, v jejímž případě Rusko tvoří zhruba polovinu českého dovozu, a ruský plyn, na kterém je ČR téměř úplně závislá.

V případě ropy ČR sází na rozšíření ropovodu TAL, který vede z Terstu, uvedl Neděla. Díky projektu TAL plus by se kapacita přepravy ropovodu navýšila až na 48 milionů tun ropy. Rozšíření ale potřebuje souhlas sedmi akcionářů TALu, se kterými česká strana jedná. V případě plynu pak český přístup, v souladu s unijní strategií, sází na diverzifikaci dodavatelů, na napojení na terminály pro zkapalněný zemní plyn i na energetické úspory. Česká republika podporuje společné vyjednávání unijních zemí s možnými dodavateli LNG, jako jsou Katar, Oman a další země. „Evropská unie by se měla pohybovat podobně, jako v případě vakcín proti covidu-19,“ uvedl Neděla. Podle náměstka by zásoby plynu, které v současné době vytváří energetické firmy, měly stačit na pokrytí zimního období, i v případě dalších zásadních redukcí dodávek z Ruska.

Dalším velmi ožehavým tématem jsou ceny energií. Podle náměstka se vláda rozhodla, že pokryje ze státního rozpočtu poplatky za obnovitelné zdroje energie. Tyto poplatky tak již nebudou platit domácnosti a firmy ve fakturách za elektřinu. Opatření by mělo platit od října do prosince. „Navrhujeme, aby nulové poplatky na obnovitelné zdroje byly i v příštím roce,“ uvedl Neděla. Ministerstvo průmyslu a obchodu pak připravilo program pomoci firmám podle nového Dočasného rámce EU. Ten ale ještě musí schválit Evropská komise. Firmy navíc mohou čerpat podporu z různých dotačních titulů na snížení spotřebu energie či na instalování fotovoltaických elektráren. V přípravě dotačních a kompenzačních programů ale vláda musí dbát na stav veřejných financí, dodal náměstek.

V dlouhodobém hledisku pak Českou republiku čeká výrazná proměna energetického mixu. Postupně má klesat podíl uhlí na výrobě elektrické energie a tepla. Stoupat má v příštích letech pak především váha obnovitelných zdrojů a jaderné energetiky. Prognózy ukazují, že v příštích letech by se Česká republika mohla stát z vývozce elektřiny zemí, která potřebuje elektrickou energii dovážet.

Loading…