Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.03.2017

Pro Apulii je velmi důležité uspět se svými potravinami v zahraničí

Zahajovacího večera projektu Puglia Experience, který představí v Praze ve čtyřech workshopech hlavní odvětví potravinářské výroby v regionu Apulie, se zúčastnil i krajský radní pro zemědělské záležitosti Leonardo di Gioia. S ním jsme mluvili o prioritách krajské rady v oblasti zemědělství.

Pane radní, jaká opatření prosazuje krajská rada regionu Apulie na ochranu a rozvoj gastronomického dědictví vašeho kraje?

„Zemědělství a potravinářský průmysl jsou velice významnými odvětvími našeho hospodářství. Pro nás je tedy velmi důležité uspět s našimi výrobky na mezinárodních trzích. Mnoho práce odvedly už samotné firmy, jež obráží svět se svými výrobky. V rámci našich kompetencí tak kraj Apulie chce racionalizovat tuto spontánní aktivitu firem. Kraj navíc ročně investuje několik milionů eur do účasti našich firem na významných oborových veletrzích. S naší regionální hospodářskou komorou UnionCamere a s italskými obchodnými komorami v zahraničí jsme iniciovali pilotní projekt jako je ten, co se odehrává v Praze.  Nejde nám jen o to, aby zástupci profesní veřejnosti ochutnali naše výrobky, ale chceme jim předat znalosti o těchto výrobcích. Naším cílem je, aby si spotřebitelé byli vědomi hlavních rysů našich potravin“.

Znalost výrobků je zásadní i v boji proti napodobeninám původních potravin. Jak kraj reaguje na tento fenomén?

„Fenomén napodobování italských potravin je ve světě velice silný. I z tohoto důvodu vyvíjíme systém certifikace kvality našich potravin a hodláme zavést známku kvality „Produkt z Apulie“. To nám mimo jiné umožní čerpat prostředky, které nebyly zatím k dispozici. Prosazujeme politiky vyšší agregace nabídky, tak aby se zvýšila kvantita kontrolovaných výrobků. Po bezpečnostních složkách žádáme vyšší nasazení v ochraně dobré pověsti našich potravin“.

Jedním z odvětví, které nejvíce trpí fenoménem napodobování, je výroba olivového oleje, jež je klíčová pro zemědělství v Apulii. Co děláte na ochranu právě tohoto odvětví?

„Zaměřujeme se na systém trackingu, který by umožnil jednoznačně určit původ oleje. To by nám umožnilo také požadovat cenu, jež by byla v souladu s kvalitou našeho olivového oleje. V rámci aplikace stávajících norem se také snažíme vytvořit hráz proti nekalé konkurenci výrobců olivového oleje v severní Africe“.

Zemědělství se občas dostane na stránky deníků kvůli případům nelegálního využívání pracovní síly. Snaží se kraj omezovat tyto praktiky?

„Před několika dny jsme přispěli k zavření tzv. Ghetta v Rignanu, kde tábořili přistěhovalci, jež byli využívání jako nelegální pracovní síla v zemědělství. Tento fenomén se ale dotýká velice malé části zemědělských podniků. Většina našich firem je silně mechanizovaná, takže problémy s nelegálními zaměstnanci ani nevznikají. Zásadním bodem našeho krajského programu je ale prosadit etické vztahy mezi firmami a zaměstnanci. Kromě respektu k lidské důstojnosti, jde také o to dostát standardům etického a solidárního obchodu, jež všude roste. Pro region Apulie, jehož devizou jsou pohostinství a turismus, není přijatelné, aby v kraji byli lidé, jež nepracují v optimálních podmínkách“.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Camic

Loading…