Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.10.2019

Rodina v právu, nový projekt advokátní kanceláře bpv BRAUN PARTNERS

Před několika týdny spustila advokátní kancelář bpv Braun Partners, jež je členem Italsko-české komory, nový projekt Rodina v právu. Projekt se zaměřuje na všechny ty situace, kdy se rodinné záležitosti střetávají s právem, a to počínaje rozvody. O tématu jsme mluvili s advokátkou Gabrielou Jirákovou, zakladatelkou projektu.

 Paní advokátko, jaká je náplň projektu Rodina v právu?

"K založení tohoto projektu nás přivedla stále častější potřeba našich klientů řešit s námi nejen své obchodní záležitosti, ale obracet se na nás také, když potřebují poradit s citlivými osobními záležitostmi jako je například rozvod, úprava výživného na děti, rozdělení majetku jak mezi manželi, tak obecně mezi členy rodiny. V rámci projektu poskytujeme jak standardní právní poradenství, na které je každý zvyklý, tak rovněž i poradenství online například pro zaměstnance našich klientů, kterým jsme byli doporučeni a kteří nebydlí v přilehlém okolí Prahy apod. Pro klienty řešíme vše – od drobných právních rad například při sepisování předmanželské smlouvy či zakládání svěřeneckých fondů, až po vedení celých řízení před soudem. Uvědomujeme si, že při řešení právních záležitostí tohoto typu je klient poměrně často pod tlakem a ve stresu, proto naše hlavní poslání spatřuji v tom dovést klienta do cíle a poskytnout mu na cestě k němu odbornou pomoc a psychický komfort."

Jak komplikovaný je v České republice rozvodový proces?

"Rozvod je natolik individuální záležitost, že bych si ho nedovolila jakkoli paušalizovat. Velmi záleží na tom, zda jsou v manželství nezletilé děti; jak rozsáhlý mají manželé společný majetek; zda se shodnou na parametrech rozvodu a budou moci jít cestou nesporného rozvodu, nebo zda mají rozdílné přístupy a bude se vše v detailu řešit až u soudu. Během celého procesu vyvstávají tyto a mnoho dalších otázek a od toho se pak odvíjí délka řízení. Jednou jsem dostala od klientky zadání, aby bylo vše – dítě, rozvod i majetek – vyřízeno do léta. Zvládli jsme to, trvalo to 6 měsíců. Byl to v každém případě můj nejrychlejší rozvod".

Kdy je podle Vás vhodné si přizvat k rozvodu advokáta?

"Z mojí zkušenosti doporučuji advokáta jakožto odborníka přizvat k soupisu dokumentace. Na internetu je sice mnoho vzorů, ale rozvod není kupní smlouva. A  jelikož vám poměrně zásadně ovlivní váš následný život, doporučuji ho nepodcenit. Pak je také účast advokáta dle mého nezbytná pro mimosoudní vyjednávání a účast na soudních jednáních, aby měl klient dostatečnou právní ochranu a věděl na co má a nemá nárok. Zkrátka úkolem advokáta je najít a otevřít klientovi varianty řešení a dovést ho do cíle".

Ministerstvo spravedlnosti připravuje novelu, která by měla zkrátit délku rozvodu. Padl dokonce i návrh, že nesporný rozvod by mohl vykonávat notář. Co si o tak výrazném zjednodušení myslíte?

"Samozřejmě první, co každého napadne u zjednodušení je, že to je skvělé, nebude nutné čekat půl roku a bude možné se v podstatě hned rozvést. Ono to ale není zase tak jednoznačné. Rozvod je totiž velmi citlivá záležitost a nespornou cestou končí opravdu jen ta manželství, kde jsou manželé velmi racionální a nemají mezi sebou třecí plochy jako například neshody v péči o děti, nejasné rozdělení majetku ve společném jmění manželů".

Specifickou oblastí jsou rozvody manželů z odlišných zemí. Jak je na tuto situaci připraveno české soudnictví? A mohou se cizinci spolehnout na nestrannost českých soudců a soudkyň?

"České soudnictví na to připraveno je. Nestalo se mi, že by se cizinci v řízeních jakkoli znevýhodňovali. Pochopitelně může dojít k nějakým individuálním antipatiím ze strany soudu, ale to se může stát jak vůči cizincům, tak vůči Čechům. Já považuji za nejdůležitější klienta na soudní jednání dobře připravit, neboť se jedná ve většině případů o poměrně emocionálně náročnou záležitost. Klienta – cizince připravuji na soudní jednání obzvlášť důkladně, abych eliminovala jeho nevýhody spojené s jazykovou bariérou. V naší kanceláři hovoříme anglicky, italsky, německy a dalšími jazyky a umíme tak našim klientům poskytnout právní poradenství v jejich rodném jazyce. To poměrně zásadně zmírňuje stres našich klientů v jejich těžkých situacích".

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: bpv BRAUN PARTNERS

Loading…