Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.02.2017

Rozhovor s Pavlem Zezulou, novým honorárním konzulem Itálie v Brně

Po mnoha letech bude v Brně znovu fungovat honorární konzulát Itálie. Italské velvyslanectví našlo v Pavlovi Zezulovi, předsedovi představenstva společnosti Nová Mosilana, vhodnou osobu pro vedení konzulátu, který by tak měl zahájit svou činnost v druhém čtvrtletí letošního roku. Na konci ledna totiž vyslovila svůj souhlas i česká strana. „Jmenováním Pavla Zezuly do funkce honorárního konzula vstupuje italské zastoupení na Moravě do nové etapy,“ uvedl italský velvyslanec J.E. Aldo Amati. Přinášíme tedy rozhovor s novým honorárním konzulem Itálie Pavlem Zezulou.

Pane předsedo, proč jste se rozhodl přijmout funkci italského honorárního konzula v Brně, která byla dlouhou dobu neobsazená?

Rozhodl jsem se přijmout tuto funkci po nabídce ze strany pana velvyslance Alda Amatiho, což je mi velkou ctí. Zaujala mě možnost pomáhat prezentovat Itálii na území Moravy a snažit se využívat vzájemných zkušeností k oboustrannému obohacení. Nedílnou součástí je i pomoc a servis pro občany Itálie, především se znalostí situace v regionu.

Honorární konzul má vyvíjet aktivity v součinnosti s ambasádou. Jaké služby bude konzulát poskytovat italským a českým občanům?

Budeme se snažit být prodlouženou rukou ambasády, kde se i nadále bude odehrávat většina úkonů. Naším úkolem bude především poradit a eventuálně ušetřit například dotyčnou cestu do Prahy. Chceme se také zaměřit na poskytování aktualit z našeho regionu. Co se týče českých občanů, tak jim se budeme snažit představovat Itálii z různých úhlů pohledu. Již rok 2017 bude v tomto ohledu velmi intenzivní: v tuto chvíli mohu zmínit aktivity představující italský design, film, vážnou hudbu, ale také třeba gastronomii.

Jednou z oblastí aktivit honorárního konzula je prohlubování hospodářských aktivit mezi Itálií a daným regionem. Plánujete či máte rozmyšlené nějaké aktivity v této oblasti? A jaké budou vaše priority?

Spolupráce s RHK (Regionální hospodářská komora) i KHK (Krajská hospodářská komora) jsou vysoce  nadstandardní a již se rýsuje dvoudenní Business Forum, které propojí naše nejlepší firmy v systémech automatizací a Průmyslu 4.0. Praktické zkušenosti chceme obohatit i o příspěvky vysokých škol a technologických center. Itálie bude jistě přítomná i na dalších tradičních důležitých akcích, jako na příklad Mezinárodní strojírenský veletrh a další.

Máte nějaké reakce ze strany města Brna či Jihomoravského kraje, jež byly vždy velice vstřícné v jednání s italskými partnery?

Reakce mám a jsou velice pozitivní. Představitelé města i kraje si přejí prohlubovat vztahy především s dalšími evropskými regiony a Itálie patří mezi prioritní oblasti. Stejně tak cítím, že poptávka po Itálii je i u širší moravské veřejnosti.

 

 

Loading…