Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

07.10.2021

S novelou zákona o DPH se mění pravidla pro prodejce do zahraničí

Říjnová novela zákona o DPH přinesla významnou změnu pro prodejce zboží do zahraničí. Upozornilo na to Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Novela převzala evropskou legislativu, která vstoupila v platnost v červenci. Ta změnila limit, podle kterého je nutné odvést DPH z prodeje zboží či poskytnutí telekomunikační služby v zemi dodání. Podle předchozí úpravy si unijní státy mohly vybrat limit ve výši 35.000 euro nebo 100.000 euro. S novou úpravou vstoupila v platnost celounijní hranice 10.000 euro, pod kterou spadají prodeje zboží a některých služeb do jiné členské země.

Nový limit se také určuje odlišně. Dříve se jeho překročení hodnotilo stát od státu, nyní je celounijní. Pokud tedy česká firma prodá 8000 euro zboží do Itálie a dalších 4000 euro zboží do Německa, tak limit překročila. Musí potom odvést DPH jak v Itálii tak v Německu. Mimo jiné plátcem se v zahraničí stává i v případě, že není plátcem DPH v ČR.

V případě překročení limitu se tak firma musí registrovat k platbě DPH ve státě, kde končí přeprava zboží. Legislativa ale umožňuje určité zjednodušení. Firma se může registrovat do One Stop Shopu, který zřizuje česká Finanční správa, a skrze něj uhradit daň do zahraničí.

Novela zákona také obsahuje změnu, která zaujala širší veřejnost. Celníci musí od 1. října vybírat DPH i ze zásilek zboží v hodnotě pod 22 euro. Podle některých odhadů se nová povinnost dotkne zhruba 30 milionů zásilek malé hodnoty z Číny.

Zdroj: www.mpo.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…