Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.05.2018

Semináře právnické italštiny v pražské Società Dante Alighieri

V sobotu 12. května začal v pražské Società Dante Alighieri (Společnost Danteho Alighieri, člen Italsko-české komory) cyklus seminářů právnické italštiny. Další semináře proběhnou v sobotu 26. května a v sobotu 16. června.

Lekce právnické italštiny nejsou pro Società Dante Alighieri v Praze absolutní novinkou. Společnost připravila podobné lekce zaměřené na jazyk právníků, smluv a rozsudků již před čtyřmi lety. „Ohlas na cyklus kurzů byl obrovský, což mimo jiné ukazuje na velkou dynamiku vztahů mezi ČR a Itálií“, uvádí Monia Camuglia, předsedkyně Società Dante Alighieri. „Naše společnost se na tematické kurzy velice zaměřuje. Stačí zmínit jako příklad kurzy obchodní italštiny, jež probíhají ve spolupráci s Italsko-českou komorou, kurzy italštiny v divadle či kurzy pro děti“. Società Dante Alighieri se tím snaží pokrýt veškeré oblasti, ve kterých Češi používají italštinu.

Obsah kurzů má na starost Alessandra Bonsignori, jež vystudovala bohemistiku a práva a organizovala obdobné kurzy před čtyřmi lety. „Obsah kurzů odpovídá potřebám širokého okruhu zájemců, od právníků až po překladatele. Obsahy jsem vybrala na základě zkušenosti z kurzů, jež proběhly před čtyřmi lety, a z překladatelské činnosti“, říká Alessandra Bonsignori. Kurzy se vyznačují i některými velmi originálními prvky. Například, pro srovnání obecně používaného jazyka a profesního jazyka lektorka ukázala, jak referovaly noviny o známé kauze krachu společnosti Cirio a jak ho pak popsaly rozsudky. „Naučit se právní jazyk je jako se naučit nový jazyk“, uvádí Alessandra Bonsignori a dodává: „Právnická italština je velice bohatým jazykem se speciálním výrazivem, latinskými citacemi a velmi rozvětvenou větní strukturou. Ve srovnání je právnická čeština více přímým jazykem“. V kurzech je tak možné se naučit nejen specifické italské právní výrazy a způsob právní komunikace, ale také vnitřní fungování právnické italštiny.

Cyklus je složen ze tří tříhodinových přednášek, na které je možné se zapsat i jednotlivě. Výběr témat je rozsáhlý. „Více zájmu vzbuzují témata spojená se smluvním a občanským právem, protože to jsou oblasti, kde dochází více ke kontaktům mezi oběma zeměmi. Trestní právo je více vázáno na jednotlivou zemi“, vysvětluje Alessandra Bonsignori. Že je okruh témat obrovský dokazuje i to, že současný cyklus nebude ojedinělou iniciativou. „Na podzim chystáme další cyklus právnických seminářů, jež prohloubí některá z témat, jež vzbudila největší zájem“, dodává Monia Camuglia.

Zbývající dva semináře proběhnou v sobotu 26. května (terminologie smluv a smluvních vztahů) a v sobotu 16.června (praxe a fungování italských soudů).

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Società Dante Alighieri

Loading…