Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.02.2023

Semir Boughattas – IVAR CS: rekonstrukce budou silným trendem ve stavebnictví

Společnost IVAR CS, která je členem Italsko-české komory, je úspěšnou firmou mezi dodavateli v sektoru stavebnictví. Společnost nedávno oslavila 30 let na českém trhu a připravuje se na transformace, které čeká stavitelství. Mluvili jsme se Semirem Boughattasem, CEO firmy IVAR CS.

IVAR CS loni oslavila 30 let působení na českém trhu. Vy jste ve firmě od samého počátku. Co považujete za největší úspěchy? A jaké nyní máte cíle?

Za úspěchy, kterých jsme za uplynulých 30 let dosáhli, stojí dnes již silný a stabilizovaný tým schopných lidí, které považuji za základní kámen společnosti IVAR CS. Když jsem v roce 1992 začínal podnikat, neměl jsem představu, kam až může rozvoj firmy pokračovat. To ukázal až čas. Dnes je společnost IVAR CS leaderem na trhu v oblasti prodeje technologií technického zařízení budov a dává pocit jistoty a bezpečí více než 90 zaměstnancům. Za 30 let se nám podařilo z malé obchodní firmy o pár zaměstnancích vybudovat silnou a stabilní společnost s propracovaným systémem prodeje, skladového hospodářství, distribuce, technického poradenství, servisu a systému vzdělávání jak zaměstnanců, tak i různých skupin spolupracujících zákazníků. Cíl pro následující období je jasný, stabilizovat společnost minimálně na úroveň, na které se nachází dnes. Toho se snažíme dosáhnout profesním růstem zaměstnanců, rozšiřující se produktovou nabídkou o novinky a rovněž kontaktem s novými trendy. Jsme optimisté a budoucnost vnímáme velmi slibně.

V posledních měsících jsou velkým tématem energetické úspory. Jak reagujete na tento trend?

Vývoj v oblasti energetických úspor a snaha využívat v maximální možné míře obnovitelné zdroje není nic nového. Tyto trendy jsou tady již mnoho let. Měli jsme dlouhou dobu v nabídce tepelná čerpadla,  zájem o ně ale nesplňoval naše očekávání. To se změnilo v době, kdy jsme započali spolupráci se švédským výrobcem THERMIA. Došlo k reorganizaci společnosti v oblasti obchodní politiky, vznikl nový obchodní tým, byla vytvořena struktura servisu. A úspěch se dostavil. Velký vliv na nárůst prodeje tepelných čerpadel měly i obrovské cenové výkyvy energií. Naše společnost však byla na tuto situaci připravena a dokázala toho maximálně využít. V souvislosti s prodejem tepelných čerpadel a změnou klimatických podmínek se začaly prosazovat i další nové technologie, jako je například  stropní chlazení IVARCLIMA s alternativou vytápění.

Dokážete svým zákazníkům v této oblasti i poradit?

Samozřejmě ano, odborné poradenství je oblast, kde si myslím, že jsme na špičkové úrovni vzhledem ke konkurenci. Těžko by se nám dařilo prosazovat nové výrobky a technologie bez kvalitně zpracovaných technických podkladů a poradenství získané v průběhu let v praxi. Odborné poradenství je v našem případě určitá nadhodnota prodeje, která je našimi zákazníky velmi oceňována, protože může hrát hlavní roli v okamžiku rozhodování o technologii nebo značce výrobku.

I název vaší firmy odkazuje na těsný vztah s italskou skupinou IVAR. Jaká je pozice jejich produktů ve vaší nabídce?

Italská společnost IVAR S.p.A. je majoritním vlastníkem společnosti IVAR CS a z tohoto vztahu vyplývá i skladba produktů v nabídce. V celkovém obratu jsou výrobky mateřské společnosti zastoupeny největším objemem. Mateřská společnost IVAR S.p.A. je rychle a dynamicky se rozvíjející výrobce, který každým rokem posiluje pozici na odborném trhu. Základem úspěchu obou společností je bezpochyby profesionalita a technická způsobilost.

Letos řada analytiků očekává útlum ve stavebnictví. Jaké jsou vaše očekávání vývoje v odvětví?

Prognózy do budoucnosti nejsou pozitivní, a proto i my musíme být co možná nejvíce připraveni na různé scénáře, které mohou nastat. Stavebnictví je v současné době vzhledem k cenám stavebních materiálů, nedostupnosti hypotečních úvěrů a obav ze stále se zvyšující inflace v útlumu. To pochopitelně ovlivňuje i náš obor podnikání. Předpokládáme, že v nejbližších letech bude značná část stavebnictví směřována na oblast rekonstrukcí stávajících objektů. A právě v oblasti rekonstrukcí máme co nabídnout, ať už se jedná o suché systémy teplovodního podlahového vytápění, systémy stropního chlazení a topení IVARCLIMA, potrubní systémy ALPEX pro sanitární rozvody, rozvody k otopným tělesům nebo rozvody plynovodů ALPEX-GAS. Vytvoření v uplynulých letech širokého a rozmanitého portfolia produktů a technologií činí naši společnost stabilnější a odolnější vzhledem k výkyvům trhu.

Podnikáte také na Slovensku. Jaká je vaše pozice na tamním trhu?

Slovensko je pro nás zajímavý trh, na kterém se nám dlouhodobě daří. Pozice, která byla v průběhu let budována samostatně pracujícím slovenským kolektivem zaměstnanců je silná a stabilní. Podobně jako v Čechách, je obchod postavený na dlouhodobě seriózní obchodní politice, odborném poradenství, šíři sortimentu a kvalitě dodávaných produktů.

 

Zdroj fotografie: IVAR CS

Loading…