Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.08.2022

Senát schválil nová pravidla pro výrobu PET lahví

Český Senát schválil nová pravidla, díky kterým bude výroba PET lahví více ekologická.

Nový zákon zavádí povinnost používat recyklovaný granulát ve výrobě PET lahví. Do roku 2025 by lahve měly obsahovat nejméně 25 procent recyklované složky a do roku 2030 podíl vzroste na 30 procent. „Mattoni 1873 tento krok jednoznačně vítá. Naším dlouhodobým cílem je využívání recyklátu pro výrobu PET lahví v mnohem vyšším než zákonem předepsaném poměru - ideálně 80 procent recyklátu a 20 procent panenského materiálu,“ uvedla mluvčí lídra na trhu s minerálními vodami a nealkoholickými nápoji Andrea Brožová.

Skupina Mattoni 1873 a další výrobci už nějaký čas žádají zavedení povinného zálohování PET lahví. Nový zákon umožňuje vznik dobrovolného systému zálohování. „Dobrovolný systém ale nezajistí pozitivní dopady plošného zálohového systému, jako jsou vysoká míra sběru k recyklaci," Kristýna Havligerová, mluvčí Iniciativy pro zálohování, kterou vytvořili výrobci. Ti teď doufají, že zákonodárci schválí v budoucnosti zákon, který by povinné zálohování zavedl.

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/219905/plastove-lahve-budou-muset-byt-ze-30-procent-z-recyklatu-senat-to-dnes-schvalil

zdroj fotografie: senat.cz

 

Vlastnosti:

#zalohovani #senat
Loading…