Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.08.2021

Senát schválil zákon o obnovitelných zdrojích s významnými změnami

Senát ČR schválil nový zákon o obnovitelných zdrojích energie, ale s významnými změnami.

Největší změna se týká povoleného vnitřního výnosu investice (IRR). Senát schválil pozměňovací návrh, dle kterého IRR bude pro každý zdroj energie stanovovat vláda vyhláškou. IRR se bude smět pohybovat mezi 8,4 a 10,6 procentem. V případě vyššího výnosu vláda může vzít opatření na snížení veřejné podpory. „Podstatným způsobem by tak došlo k navýšení IRR u vody, větru a především u solárních elektráren,“ uvedla advokátní kancelář bpv Braun Partners, specialista v této oblasti a člen Italsko-české komory. Sněmovní verze počítala s výnosem kolem šesti procent.

Další dobrá zpráva pro fotovoltaické zdroje přišla schválením pozměňovacího návrh o aukcích. Solární elektrárny se totiž budou moci účastnit aukcí, ve kterých stát bude nakupovat energii za podporovanou cenu. Podle expertů jsou aukce účinným prostředkem, jak se přiblížit k cílům stanovených Evropskou unií bez zavádění plošných dotací.

Návrhem zákona se tak bude muset znovu zabývat Poslanecká sněmovna, stane se tak pravděpodobně v září. Poslanci buď mohou schválit text s pozměňovacími návrhy horní komory nebo trvat na verzi, kterou již jednou schválila Sněmovna. Méně pravděpodobné je, že se ani pro jednu možnost nenajde dostatek hlasů a návrh skončí svůj legislativní proces bez schválení.

 

Fonte: http://www.bpv-bp.com/download/newsalerts/na_8_2021_i_cz.pdf

Fonte fotografia: senat.cz

Loading…