Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.09.2021

SIKO, 30 let na českém trhu

Nejsilnější prodejce vybavení koupelen v České republice SIKO letos slaví 30 let svého působení na trhu. Za tuto dobu se stalo jednou z nejúspěšnějších rodinných firem v České republice.

Společnost SIKO vznikla v roce 1991 v jižních Čechách, v malé obci Čimelice. Firmu založila Jaroslava Valová, se svým manželem. Firmu rozjížděli z obýváku svého rodinného domu a první malou 40m2 prodejničku otevřeli na čimelickém náměstí. První velká expanze firmy začala v polovině 90 let. V současnosti, po 30 letech podnikání, má tato obchodní firma 53 prodejen v České republice a na Slovensku. Jeho zakladatelka získala za své podnikatelské a manažerské úspěchy řadu prestižních ocenění.

Firmu dlouho vedla zakladatelka Jaroslava Valová, která do jejího fungování zapojila od začátku také své syny. „Jezdil jsem s ještěrkou, balil zakázky, fakturoval, pracoval ve skladu, dokonce jsem převážel obkládačky. Trávil jsem ve firmě veškerý svůj čas,“ vzpomíná současný CEO skupiny Tomáš Vala, který ve firmě pracuje od jejího vzniku v roce 1991.

Dnes má skupina obrat přesahující 4 miliardy korun a zaměstnává téměř tisíc lidí. V obtížném roce 2020 se obrat, i díky exportu, zvýšil o sedm procent. Kromě koupelen skupina vstoupila i do odvětví kuchyní, jehož obrat v roce 2020 poprvé překonal hodnotu půl miliardy korun a SIKO tak patří mezi první 3 hráče na českém trhu s kuchyněmi.  SIKO také uskutečnilo silné investice do on-line prodeje, jež se vloni zvýšily o více než sto procent. SIKO provedlo také svou první zahraniční akvizici.  Kapitálovým vstupem do LIVEA, jednoho z top e-shopů francouzského online trhu s koupelnovým zbožím, odstartovalo svoji expanzi směrem na západ. „Mým snem je vytvořit firmu, která bude vzorem pro ostatní české a slovenské firmy, ve které budou lidé vzájemně sdílet pozitivní emoce a budou mít na sebe maximální spolehnutí,” uvedl Tomáš Vala.

Od roku 2013 je skupina přítomná v prémiovém segmentu se svou značkou ELITE BATH+KITCHEN, člen Camic. Generálního manažera této značky Lukáše Školouda jsme se zeptali na několik otázek.

Jste součástí skupiny SIKO. Co to pro vás znamená? Být součástí skupiny SIKO pro nás znamená velice silné zázemí. Být součástí takto významné skupiny nám zaručuje také výhodné obchodní podmínky, jelikož prodáváme horní produktovou řadu dodavatelů skupiny SIKO. Naším klientům tak můžeme nabídnout dobrou cenu. Skupina SIKO také znamená solidnost, a ta je velice důležitá při navazování nových obchodních partnerství i pro naše klienty. Ti totiž ví, že nezmizíme, že jsme tady byly včera a budeme i zítra a za deset let.

Ve výbavě prémiových koupelen mají zajisté své místo i značky italského designu. Spolupracujete s nějakými z nich? Italští výrobci jsou pro nás nedílnou součástí designu koupelen, a to především v oblasti obkladů a dlažeb a armatur. Jsme již mnoho let výhradním dovozcem věhlasné italské značky Graniti Fiandre, která je velkým inovátorem na poli obkladů a dlažeb. Mohu, ale zmínit i další italské významné značky jako je Sapien Stone, Cielo, Fantini nebo Agape. Všechny tyto značky jsou pro nás synonymem luxusu, kvality designu a perfektního zpracování.  Máme mnoho klientů, kteří jsou velice senzitivní na slovní spojení Made in Italy.

Zdroj: Camic, SIKO

Zdroj fotografie: ELITE BATH+KITCHEN

Loading…