Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.08.2017

Škodí vysoké odvody rychlejšímu růstu platů?

Odvody a zdanění práce jsou v České republice příliš vysoké. K takovému závěru došla srovnávací studie společnosti Mazars, člena Italsko-české komory.

Dle srovnání mezi zeměmi střední a východní Evropy vypracovaného společností Mazars, je úroveň odvodů a zdanění druhá nejvyšší v regionu, hned po Slovensku. Kumulované odvody a zdanění práce se přibližují čtyřiceti procentům celkových nákladů na zaměstnance: ze 40 tisíc korun superhrubé mzdy si tak zaměstnanec odnese domů něco málo přes 22 tisíc korun. Údaje potvrzuje i Ministerstvo financí: české odvody představují 34 procent všech nákladů na zaplacení zaměstnance a jsou tak po Francii druhé nejvyšší v Evropě. Naopak, efektivní sazba daně z příjmů dosahuje 16,4 procent, což je v evropském srovnání spíše podprůměrný údaj.

„Příliš vysoké odvody brzdí českou ekonomiku“, tvrdí podnikatelé. „Vysoká úroveň celkového zdanění práce snižuje konkurenceschopnost českých firem v zahraničí a činí ČR, ve srovnání s dalšími zeměmi střední a východní Evropy, méně atraktivní v očích zahraničních investorů,“ potvrzuje předseda Italsko-české komory Gianfranco Pinciroli. Vysoké zdanění má negativní dopad i na růst mezd, který je výsledkem nedostatku pracovní síly na trhu. „Náklady i styl života se v ČR zvyšují, takže i zaměstnanci tlačí na vyšší mzdy,“ uvádí G. Pinciroli. „Pro podnikatele je však obtížné uspokojit veškeré tyto požadavky s tak vysokou úrovní odvodů. Mezi sazbami jiných daní a úrovní odvodů dnes panuje jasná nerovnost,“ dodává. V současné situaci tak z každých deseti korun zvýšené mzdy jde šest korun do kapsy zaměstnance a čtyři do státní kasy.

Téma se začíná objevovat i v probíhající předvolební kampani do Poslanecké sněmovny. Pravicové strany, a to včetně hnutí Ano Andreje Babiše, slibují snížit daňovou zátěž práce. Ano i ODS chtějí podpořit snížení zdanění, TOP 09 by chtěla snížit odvody s tím, že by důchody byly částečně financovány dalšími daněmi. Jakékoliv změny ve zdanění práce i odvodech odmítají levicové strany, a to jak sociální demokraté tak komunisté. Středové strany, např. KDU-ČSL, dlouhodobě prosazují snížení odvodů pro rodiče. Celá záležitost nemá lehkého řešení: i při zvyšování celkového daňového základu, vysoké míry odvodů a rekordní zaměstnanosti důchodový účet již mnoho let zůstává ve schodku.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Pixabay

10

Loading…