Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

05.08.2021

DOpla: revoluce provedená směrnicí EU pro jednorázové použití plastů

V červenci začala v Evropské unii platit nová směrnice, která zakazuje výrobu některých předmětů v plastu na jedno použití. Evropská legislativa představuje významný milník pro firmy, jež jsou aktivní v této výrobě. Mezi nimi je i italská skupina DOpla, jejíž česká dceřiná společnost DOpla PAP a.s. je členem Italsko-české komory. O změně jsme mluvili s generálním ředitelem skupiny Giorgiem Elefantem.

Jak zareagovala vaše firmy na novou evropskou legislativu?

Směrnice 904/2019 „SUP – Single Use Plastics“ odpovídá na trend čím dál většího důrazu na dopad na životní prostředí konzumace jídla a nápojů. DOpla byla v Evropě jedním z předních výrobců talířů a příborů na jedno použití. V posledních letech DOpla zůstala věrná svému tradičnímu přístupu, který spočívá v inovaci, a začala svou průmyslovou transformaci. Investovali jsme rozsáhlé prostředky do využití recyklovatelných a udržitelných materiálů, jako jsou papír, celulóza či kompostovatelné bioplasty. Díky tomu jsme schopni vyrábět zboží, které vyhovuje požadavkům spotřeby jídla a nápojů za dodržení praktičnosti a hygienických požadavků. Tyto výrobky skupina vyrábí ve svých evropských závodech, čímž vytváří zaměstnanost v České republice, ve Španělsku a samozřejmě také v Itálii. Nová evropská pravidla si vyžádala od naší skupiny velké nasazení, které začalo ještě dříve, než vznikla nová povinnost. Další výrobci místo toho „stavěli barikády“ na obranu plastů. My jsme se rozhodli, že vsadíme na inovaci produktů a výrobních procesů a vyjdeme vstříc požadavkům na udržitelnost.

Jakou roli v tom sehrál váš závod v Sušicích?

V první polovině minulé dekády jsme v Sušicích zahájili výrobu talířů a příborů za použití přírodních vláken, a skupina DOpla je dosud jediným velkým evropským výrobcem tohoto druhu zboží. Od druhé poloviny loňské dekády byla zahájena výroba produktů za použití bioplastů ve více našich závodech. Na začátku roku 2019 v Sušicích (které sehrávají významnou pilotní roli v inovačních projektech skupiny DOpla) začala výroba papírových kelímků, která se pak rozšířila i do dalších závodů naší skupiny.

Česká republika má zpoždění v přijetí evropské legislativy a ještě neschválila zákon, který obsahuje nařízení evropské směrnice. Představuje to pro vás problém?

Největší obtíž v regulačním prostředí v Evropě je dnes rozdrobenost jednotného trhu. Více prvků přispívá k vzniku problémů. V první řadě, normy, které se týkají inovativních materiálů, jež mohou vstoupit v kontakt s potravinami, nejsou jednotné a homogenní na evropské úrovni. Nekoordinované přijetí směrnice SUP ze strany členských států vytvořil normativní mišmaš, kvůli kterému některé produkty byly v některých státech zakázány dříve než v jiných, a některé produkty jsou i nadále povoleny v některých zemích. České zpoždění tak není ojedinělým případem. Toto vše způsobilo nejasnosti u mnohých klientů, a to i předních distribučních skupin. A trvalo dlouhé měsíce, než přišla nutná vyjasnění. Mnohá rozhodnutí ve výběru nabídky tak přišla ve spěchu, což způsobilo problémy v dodávacích lhůtách nového zboží. Komplikovanou situaci dále ztížily vývoj cen materiálů a jejich nedostatek.

Jak se podle vás bude v příštích letech vyvíjet legislativní rámec? A jak se odvětví připravuje na budoucnost?

Kvůli epidemii covidu-19 se alespoň na nějakou dobu zvýšila pozornost na hygienické podmínky spotřeby jídla a nápojů. Ale s uvolněním se chování distributorů a hostinských společně s pocity spotřebitelů zřejmě postupně vrátí do předchozího stavu. Co se týče trhu, domníváme se, že poptávka po konzumaci jídel a nápojů v praktických, levných a příjemných podmínkách (ať už doma nebo venku) nezmizí. Jakmile to bude možné, vrátí se osobní setkávání a sdružování (v kancelářích, jídelnách, na pracovištích, na představeních a dalších kulturních a zábavních akcích a na sportovních zápasech a dalších druhů akcí). V těchto příležitostech je nutné mít po ruce něco praktického, jež umožňuje spotřebu velkého objemu jídla a pití.

Naše odvětví má zodpovědnost za to, že vyrobí zcela recyklovatelné či kompostovatelné výrobky. Naše skupina na dosažení tohoto cíle hodně pracovala a stále pracuje skrze výzkum a vývoj, důraz na kvalitu a investice. Aby to vše bylo efektivní, je potřeba k problematice přistupovat celistvě: je nutné, aby recyklovatelný výrobek opravdu byl recyklovaný a aby kompostovatelný výrobek opravdu skončil v kompostu. Kromě vhodných produktů je nutné apelovat na spotřebitele. Když se podíváme, jak vypadají náměstí po zápasech na fotbalovém šampionátu či některé hodně navštěvované pláže, tak je jasné, že kromě udržitelných výrobků je nutné zavést edukační programy a také sankce, které mají odradit či pokutovat chování, jež úmyslně tvoří odpad. My všichni chceme chránit naši zemi, protože jednoduše nemáme žádnou další, kam se přestěhovat.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: DOpla PAP

Loading…