Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.07.2021

Sněmovna schválila nový zákon o podpoře obnovitelných zdrojů

Poslanecká sněmovna schválila ve středu 14. července nový zákon o podpoře obnovitelných zdrojů energie. Zákon nyní poputuje do Senátu.

Zákon přichází s více novinkami, například v podpoře fotovoltaickým zdrojům. Podle advokáta Marca Müllera z advokátní kanceláře bpv BRAUN PARTNERS, jež je členem Italsko-české komory, zákon „radikálně změní podmínky podpory nových i existujících zdrojů v nadcházejících letech”, pokud bude schválen.

Jedno z opatření, které nejvíce přitáhlo pozornost, je určení maximální míry návratnosti (IRR) pro každý druh obnovitelného zdroje. Například u fotovoltaiky by návratnost měla být omezena na 6,3 procenta. Pokud by ministerstvo zjistilo vyšší výnosnost, mohlo by o nadměrnou částku krátit podporu. Takové opatření může podle advokáta Müllera vyvolat mnoho soudních sporů ze strany majitelů elektráren.

Solární asociace žádaly, aby výnosy IRR byly stanové stejné pro všechny druhy zdrojů. Tím by se zaručila rovnost mezi druhy zdrojů. IRR určený pro fotovoltaiky totiž patří k těm nejnižším.

V třetím čtení byl také schválen pozměňovací návrh solárního odvodu. Ten se bude vztahovat i na elektrárny spuštěné v roce 2009, jež budou muset odvést 10 procent z podporované výkupní ceny a 11 procent ze zeleného bonusu. U elektráren spuštěných v roce 2010 se odvod zvyšuje na 21 procent. „Zároveň by ale měl být zaveden mechanismus který zajistí, že ani v důsledku solárního odvodu neklesne IRR u fotovoltaických zdrojů pod hodnotu 6,3 procenta,“ dodal advokát Müller.

Zdroj: www.ceskenoviny.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…