Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.12.2016

Status tržní ekonomiky Číny: nebezpečí pro evropský průmysl?

V neděli 11. prosince uběhlo patnáct let od vstupu Číny do Světové obchodní organizace (WTO). S odvoláním na smlouvu o vstupu do WTO se Čína domáhá automatického uznání statusu tržní ekonomiky od ostatních členských států, a to včetně Evropské Unie.

Proti takové interpretaci vystupuje aliance třiceti evropských průmyslových svazů Aegis. Podle zástupců průmyslu by Evropská Unie neměla snižovat ochranu svého trhu. „Interpretace ze strany Čína je zcela zcestná,“ uvádí tiskový mluvčí aliance Aegis Milan Nietzschke. „Existuje naprosto jasná a nepopiratelná potřeba uchovat antidumpingový systém, který by vyvažoval dumping tvořený pokřiveným systémem cen v Číně. Toto pokřivení je významné a není nahodilé. Je totiž součástí čínské plánované ekonomiky.“

Zástupci evropského průmyslu se obávají negativního dopadu snížení či zániku cel na evropskou průmyslovou výrobu.  Mezi nejohroženější odvětví prý patří ocelářský průmysl, chemický průmysl, výroba fotovoltaických technologií, výroba keramiky, ale také papírenství, výroba hliníku a kol. Podle výzkumné zprávy washingtonského Economy Policy Institute by uznání statusu tržní ekonomiky mělo masivní dopad i na zaměstnanost. Odhaduje se, že výrazné snížení cel by mohlo vést ke ztrátě 1,5 až 3 milionů pracovních míst, z nichž polovina je ve zpracovatelském průmyslu. Podle zprávy by Itálie mohla ztratit až 416 tisíc pracovních míst. Odhady pro Českou republiku mluví o ztrátě v rozmezí 47 až 94 tisíc pracovních míst. Ovšem i cla mají své náklady, a jejich zvýšení by mohlo vést k poklesu celkové poptávky. Uvádí to Aliance pro přístupnou solární energii (AFASE) na základě výzkumu agentury Prognos. Zpráva uvádí, že zvýšení cel by vedlo ke ztrátě stovky tisíc pracovních míst, a to především v odvětví služeb. Cla by navíc mohla vést ke zvýšení cen na trhu a tudíž se negativně projevit na koupěschopnosti obyvatelstva.

Evropská komise se rozhodla zanechat status quo. Komise se rozhodla zrušit rozlišení mezi tržní a netržní ekonomikou, čímž odpadává otázka uznání Číny. V listopadu pak zavedla nové pravidla pro vypočítávání cel. Tato změna opustila jen částečně pravidlo Lesser Duty Rule, neboli systém, dle kterého je stanovená výše cla ta nejnižší z vypočítaných hodnot. Díky tomu jsou v Evropské Unii cla ve výši desítek procent hodnoty zboží, zatímco v USA, jež aplikují jiný model, mohou dosahovat i stovek procent původní hodnoty. Mezi členskými státy ale nepanuje v této oblasti jednomyslná shoda. Itálie a Francie by chtěly výrazně zvýšit cla, zatímco Spojené království a mnohé země severní Evropy jsou proti. Výsledkem této situace je anti-dumpingový systém, jehož intenzita zásahu by se neměla příliš lišit od toho předchozího.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…