Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.05.2017

Světlovody: nová technologie pro osvětlení přirozeným světlem

Česká společnost Lightway patří k lídrům v odvětví světlovodů, jež jsou výbornou alternativou umělému osvětlení. Úspěch této nové technologie ukazuje také vývoz společnosti do třiceti zemí světa, včetně Itálie. Na novou technologii jsme se ptali jednatele a spolumajitele společnosti Jiřího Bonka.

Společnost Lightway využívá technologii světlovodů. Můžete vysvětlit, v čem tato technologie spočívá?

„Hrál jste si jako dítě se zrcátkem a snažili jste se nasměrovat světelný paprsek třeba na školní tabuli? Obdobně na základě principu odrazu a přenosu světla fungují i tubusové světlovody. Denní světlo se zachytává na střeše a vede se na základě fyzikálních zákonů potrubím s vnitřní vysoce odrazivou zrcadlovou plochou do místa určení. Tubus, kterým se vede denní světlo, je natolik lesklý a reflexní, že dokáže přenést téměř všechny světelné paprsky, které do něj vstoupí. Kolik denního světla se do tubusu dostane, záleží na kvalitním sběru světla na streše, a kolik se ho nakonec skutečně dostane do místnosti ovlivní i kvalita jeho předání. Světlovod se tedy skládá  ze tří důležitých částí: střešní skleněné kopule, odrazného tubusu a skleněného difuzéru, který rozptyluje denní světlo do místnosti“.

Kam se obvykle světlovody instalují?

„Kam se světlo obvykle vede? Do míst vzdálených od oken, hlouběji v dispozici domu. V rodinných domech a bytech  je to nejčastěji do šaten, komor, chodeb, nad schodiště. Lightway světlovody skvěle poslouží i v obytných místnostech“.

Jak se dá tato technologie kombinovat s umělým osvětlením? A v čem spočívá její výhoda vůči světlům?

„Světlovod nemusí svítit denním světlem jen přes den. Jako jednu z doplňkových možností je integrovat elektrický zdroj světla dovnitř tubusu a pak využít interiérový difuzor světlovodu i jako svítidlo přes noc. Výhoda světlovodu vůči klasickému elektrickému světlu spočívá v tom, ze přes den nemusíte platit za elektrickou energii. Svítíte denním světlem zadarmo“.

V našich končinách není zas tak vysoký počet zcela slunečných dnů. Fungují světlovody i v horších meteorologických podmínkách?  

„Světlovody fungují velmi dobře i při zatažené obloze. Nástrešní kopule z křišťálového skla je ideální fyzikální tvar pro příjem nejen slunečných paprsků nýbrž i pro difuzní světlo zatažené oblohy. Lightway se často instaluje, pro potřeby splnění hygienických norem. Množství denního světla pak musí vyhovět při rovnoměrně zatažené obloze“. 

Uvádíte, že světlovody jsou používány také pro osvětlení nerezidenčních prostorů. Jaké jsou v těchto případech výhody této technologie?

„Množství přivedeného denního světla díky světlovodům Lightway pomáhá splňovat hygienické normy. Proto často instalujeme světlovody do průmyslových hal, obchodních center, škol, nemocnic, kde osvětlujeme pracoviště kanceláři, výukových tříd nebo i výrobních či prodejních prostor“.

Tato technologie může být velice zajímavá i v zemích s větším slunečním svitem než v ČR. Chystáte expanzi do zahraničí?

Lightway patentoval speciální termoizolační vložku Blue perfomance, která umožňuje přivést maximum denního světla, ale brání horku proniknout dovnitř interiéru. Lightway v současnosti prodává své výrobky ve více než 30 zemích světa včetně zemí Arabského poloostrova či Indie. V současnosti jsme dokončili certifikace pro americký trh, kde očekáváme obrovskou expanzi“.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Camic

Popis fotografie: vpravo Jiří Bonk, uprostřed Jakub Brandalík, majitelé společnosti Lightway.

www.youtube.com

Loading…