Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.04.2016

Technip Italia získala v České republice významnou zakázku

Italská dceřiná společnost mezinárodní skupiny Technip, Technip in Italy, vyhrála jednu z největších zakázek v historii českého ropného a chemického průmyslu. Technip postaví novou výrobní jednotku v litvínovském závodu společnosti Unipetrol. Na toto téma jsme hovořili s Andreem Mariou Margogliem, manažerem Business Department Technip in Italy.

Unipetrol zadala společnosti Technip in Italy zakázku na výstavbu nové polyetylenové jednotky v závodě v Litvínově. Za jak dlouho bude jednotka postavena?

Smlouva byla podepsána v září roku 2015 a zadavateli by měla být předána v polovině roku 2018. V současné době probíhají v operační centrále Technipu v Římě projektové práce. Začátek prací v Litvínově je plánován na první polovinu letošního roku, tak jak stojí v harmonogramu projektu.

K čemu přesně bude sloužit nová výrobní jednotka?

Nová jednotka bude vyrábět vysoce hustotní polyethylen (HDPE), jež v Litvínově vyrábí již další dvě jednotky. Polyethylen je derivát ropy a slouží k výrobě PET láhví, trubek odolných proti působení chemických činidel, vodovodních trubek, elektrických kabelů, součástek pro automobilový průmysl a mnoha dalších věcí. Práce Technipu spočívá v poskytnutí inženýrských prací, dodávce materiálů a strojů, výstavbě výrobní jednotky a jejímu dodání Unipetrolu po pozitivním výsledku všech provozních zkoušek.

Využijete v průběhu výstavby i místní subdodavatele?

Technip využije místních zdrojů pro logistické a administrativní služby, místní personál pro organizaci stavebních prací a v následujícím stavebním dozoru. Všechny stavební práce budou zadány subdodavatelům z řad specializovaných stavebních firem. To platí samozřejmě také pro české firmy, jež se budou moci zúčastnit výběrových řízení.

Jaká je v současné době poptávka po petrochemických technologiích v regionu střední a východní Evropy? A má na tomto trendu pokles cen ropy nějaký vliv?

Situace se v každé zemi poněkud liší a mnoho záleží na konkrétních hospodářských politikách. Obecně ale pokles cen ropy a plynu zvyšuje ziskovost petrochemických technologií, jež transformují ropu a plyn do polotovarů pro využití v průmyslu.

Od 90.let je Technip in Italy součástí skupiny Technip. Jak hodnotíte začlenění společnosti do větší mezinárodní skupiny? A mělo toto začlenění nějaký dopad na váš potenciál rozvoje?

Odvětví Oil & Gas se za posledních dvacet let výrazně změnilo. Ropné a plynařské společnosti poptávají po EPC dodavatelích rozsáhlé a velice rozmanité práce, jež si vyžadují vysoké investice. A kvůli tomu musí mít dodavatelé mnohaoborové dovednosti a velice stabilní finanční strukturu. Dnes je možné být konkurenceschopní na trhu jen v rámci kompletní a stabilní organizace, jako je skupina Technip. Z tohoto samého důvodu Technip in Italy zvýšila svůj potenciál rozvoje díky začlení do rozsáhlejších a diverzifikovaných odvětví.

 

Zdroj fotografie: Technip

Loading…