Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

31.10.2017

Trafil Czech slaví deset let v České republice

Společnost Trafil Czech, člen Italsko-české komory, slaví letos v říjnu desáté výročí zahájení aktivit v České republice. Společnost, která patří do italské skupiny Lucefin, podniká v kovoobráběcím průmyslu a má svůj výrobní závod na Kladně. Mluvili jsme s generálním ředitelem, Gianfrancem Pincirolim.

Proč se skupina Lucefin rozhodl před deseti lety investovat v České republice a vytvořit tak společnost Trafil Czech?

„Toto rozhodnutí spadá do strategie skupiny Lucefin rozšířit svou výrobu v zahraničí. V prvních letech 21. století se skupina rozhodla vytvořit nové výrobní kapacity v zahraničí, aby byla blíže trhům střední, východní a severní Evropy. Díky společnosti Trafil Czech tak máme výrobu v regionu, který z průmyslového hlediska roste rychleji, než je evropský průměr“.

Trafil Czech se specializuje na zpracování vysoce kvalitní oceli. Kde máte největší odbyt?

„Naši klienti podnikají v celé řadě odvětví. Největší část naši výroby ale prodáváme zákazníkům, již jsou aktivní ve strojírenském a automobilovém průmyslu. Těmto odvětvím dodáváme tažené/loupané/broušené ocelové tyče“.

Vy také působíte v ČR již deset let. Jak se za tuto dobu změnilo podnikatelské prostředí v ČR? A daří se České republice držet svou konkurenceschopnost na mezinárodních trzích? 

„Za posledních deset let Česká republika zaznamenala výrazný rozvoj, a to jak kvantitativní tak kvalitativní povahy. A dnes beze sporu patří mezi nejdynamičtější země v celé Evropské Unii. ČR má v evropském srovnání služby a infrastruktury na vysoké úrovni. Jako zásadní problém vnímám udržitelnost tempa tohoto rozvoje, a to i vzhledem k nedostatku kvalifikované i dělnické a administrativní pracovní síly. Jedná se o zásadní problém, který by mohl omezit další rozvoj české ekonomiky, pokud by se ho nepodařilo vyřešit“.

Ekologické i sociální standardy, které musí firmy v hutním průmyslu respektovat, se v Evropě neustále zvyšují. Jak reagujete na tuto situaci? 

„Naše výrobní procesy jsou prováděny pouze za studena, takže jejich dopad na životní prostředí je omezený. Celkově však byly v hutnictví uskutečněny mohutné investice do snížení emisí a zvýšení bezpečnosti na pracovišti. Naši dodavatelé ocele patří z tohoto hlediska mezi špičky v oblasti technologií a organizace“.

Velkým tématem v celé Evropské Unii, a Česká republika není v tomto výjimkou, je dovoz levné oceli z Číny. To sráží ceny této suroviny na trhu a ohrožuje ziskovost hutních firem. Jaká jsou možná řešení?

 „Nízké ceny uhlíkové i inox ocele způsobily negativní hospodářské a finanční výsledky ocelářských a hutních firem či skupin. K tomuto vývoji cen přispěl i dovoz produktů z Číny. Kromě toho, však na nabídkové straně byl nadbytek výrobních kapacit, a to v celém světě i v Evropě konkrétně. Tento vývoj se podařilo zvrátit díky restrukturalizaci celého odvětví, které vedlo i k fúzím někdejších konkurentů, ochraně evropského trhu, kterou před několika měsíci zahájila Evropská Unie, a také díky příznivé ekonomické konjunktuře v klíčových odvětvích, jako je automobilový průmysl či strojírenství. V letošním roce tak zaznamenáváme příznivý vývoj cen a zisků, díky čemuž se firmy v tomto odvětví vrátí do černých čísel“.

Takže evropská cla nejsou poslední nadějí pro evropské hutní a kovoobráběčské odvětví?

„Větší impulz než cla, by dalo schválení rozsáhlého plánu budování infrastruktury, jež by nepochybně vedlo k zvýšení poptávky po oceli. Dalším pozitivním příkladem jsou programy na podporu Průmyslu 4.0, a to včetně plánu zavedeného Itálií, jež fungují z tohoto hlediska velice dobře a podporují poptávku po strojích vyrobených z oceli“.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Trafil Czech

Loading…