Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

29.09.2017

V Brně proběhlo slavnostní otevření Italského honorárního konzulátu

Ve středu 27. září proběhlo slavnostní zahájení aktivit Italského honorárního konzulátu v Brně. Akce se zúčastnil primátor města Brna, Petr Vokřál, hejtman Jihomoravského kraje, Bohumil Šimek, italský velvyslanec, Aldo Amati, předseda Italsko-české komory,Gianfranco Pinciroli, a další italské a české osobnosti.

„Po mnoha letech znovu otevíráme italský konzulát v Brně, kde bude tentokrát sídlit i kancelář Italsko-české komory“, uvedl velvyslanec Amati na tiskové konferenci k zahájení aktivit konzulátu. Konzulát se nebude věnovat jen svým kmenovým aktivitám, ale chce být střediskem rozvoje moravsko-italských vztahů v oblastech hospodářství, vědy a kultury. „Jsme velice rádi, že můžeme otevřít vlastní kancelář při Honorárním konzulátu. Naším hlavním cílem bylo zapustit kořeny v Brně. Chceme rozvíet aktivity nejen v Brně ale také v ostatních důležitých městech na Moravě a ve Slezsku“, uvedl předseda Italsko-české komory, Gianfranco Pinciroli, a zmínil význam italských firem v těchto dvou historických zemích.

Honorárním konzulem byl jmenován v únoru letošního roku Pavel Zezula. „V Brně i na Jižní Moravě cítím velký zájem o Itálii a o rozvoj moravsko-italských vztahů“, popsal nový honorární konzul jeden z důvodů, proč přijal tento post. Prioritou je nyní nastavit administrativní fungování konzulátu. Nové diplomatické zastoupení se také bude podílet na několika akcích, jež mají silnou vazbu na Itálii. „První nejbližší akce souvisí s Mezinárodním stojírenským veletrhem, kde 10. října otevřeme italský stánek Area Italia, kde budeme  potkávat italské podnikatele“, uvedl Pavel Zezula. Další chystané akce jsou spíše kulturního rázu, a sice setkání moravsko-italské komunity u pomníku italským karbonářům, jež proběhne 25. října, koncert barokního orchestru Accademia Bizantina, jež je na programu 26. října, italský filmový festivel MittelCinemaFest a předvánoční koncert, jež jsou na plánu v prosinci. „Pro rok 2018 bychom si rádi vytyčili několik hlavních eventů, které doplníme o některé menší akce. Rozhodně přemýšlíme o výstavě italského designu, jež měla letos zajímavý ohlas, či tour čtyřiceti italských veteránů, vozů značek Ferrari a Lamborghini, jež má jet z Bergama do Prahy přes Brno“, zmínil některé z připravovaných aktivit na rok 2018 honorární konzul P. Zezula.

Slavnostní otevření Italského honorárního konzulátu bylo zakončeno koncertem barokní hudby italského skladatele Luigiho Cherubiniho, který proběhl pod taktovkou dirigenta Waltera Attanasiho.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Radovan Vesely, Studio D1, s.r.o. a Marie Schmerková

Loading…