Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.11.2019

V Miláně vznikne Havlovo místo

Milán se zařadí mezi města, jež mají své Havlovo místo. To bude v lombardské metropoli připomínat lídra československého disentu a prvního prezidenta samostatné České republiky.

Pomník bude odhalen jen několik málo dnů před 30. výročím Sametové revoluce, a to ve dne 13. listopadu v 11.30 hodin na nádvoří Cortile della Legnaia v historickém sídle Università degli Studi di Milano (hlavní veřejné univerzity v Miláně). Podobně jako v případě dalších Havlových míst, i to milánské bude spočívat ve stolku a dvou zahradních křesel. V úmyslu autora projektu, architekta Bořka Šípka, instalace symbolizuje dialog mezi lidmi, jež je zásadní součástí demokratického soužití. Havlova místa jsou tak ne-monumentální vzpomínkou myšlenek a kréda Václava Havla.

Odhalení pomníku se zúčastní vdova po bývalém českém prezidentovi, paní Dagmar Havlová Veškrnová, a patronka milánského projektu, paní Alena Šeredová. Projekt je realizován Českým Centrem v Milánu za podpory kraje Lombardie, Università degli Studi di Milano, nadace Eleutheria, Generálního konzulátu ČR v Milánu a Italsko-české komory, ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla v Praze a s laskavým svolením nadace Dagmar a Václava Havlových - VIZE 97.

Zdroj: České Centrum v Milánu

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…