Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.07.2022

Velvyslanci čtyř zemí, včetně Itálie, pro povinnou výuku druhého jazyka ve školách

V České republice pokračuje živá debata o výuce druhého zahraničního jazyka na druhém stupni základních škol. V komentáři zveřejněném v pátek velvyslanci čtyř evropských zemí, Itálie, Německa, Francie a Španělska, vyjádřili své znepokojení z možnosti, že by výuka už nebyla pro všechny žáky povinná.

V reformě vzdělávacích rámců ministerstvo školství navrhuje zrušit povinnou výuku druhého cizího jazyka pro všechny žáky druhého stupně. Podle odborníků ministerstva by to mohlo pomoci žákům, kteří mají obtíže při učení prvního zahraničního jazyka – angličtiny. Školám by ale zůstala povinnost nabízet výuku druhého jazyka mezi volitelnými předměty. „Každý žák, který bude chtít další cizí jazyk studovat, musí tuto příležitost dostat,” uvedl Michal Černý z ministerstva školství. Podle srovnání serveru Novinky.cz, který zveřejnil text velvyslanců, je tento postup běžný i v dalších evropských státech, a to včetně řady regionů v Německu a Španělsku.

Ve své výzvě čtveřice diplomatů vyjádřila své „znepokojení“ ze zrušení povinné výuky. Velvyslanci se obávají, že by takový krok přinesl zhoršení kvality výuky cizích jazyků na českých školách a k růstu rozdílů mezi děťmi ze zámožnějších a chudších rodin. „V podniku otevřeném mezinárodnímu obchodu je znalost druhého, nebo dokonce třetího jazyka často klíčem ke kariérnímu růstu,“ píšou zástupci Itálie, Německa, Francie a Španělska v ČR. „Ze všech signálů, které by tento návrh reformy vyslal směrem k rodinám a mladým, by nejškodlivější byl ten, že druhý cizí jazyk je druhotný,“ dodali.
Podle údajů Eurostatu je znalost cizích jazyků v České republice na posledních místech v unii. Průzkum agentury Grafton Recruitment z roku 2021 uváděl, že znalost angličtiny byla požadována ve čtyřech z deseti pracovních inzerátů. Znalost němčiny byla požadována desetkrát méně než u angličtiny, francouzštiny 45krát méně a italštiny 90krát méně. Jednalo se při tom o tři nejpoptávanější druhé zahraniční jazyky na trhu českém práce. „Pro rostoucí množství pracovních nabídek zaměstnavatelé požadují vedle angličtiny i znalost dalšího cizího jazyka,“ uvedla tehdy marketing manager Grafton Recruitment Jitka Součková.

Zdroj: www.novinky.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…